Gemeente Wingene

Herinneringsvliegtuig krijgt definitieve plek in Wingene

Wanneer op woensdag 11 november Wapenstilstand wordt herdacht, krijgt een replica van een vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog zijn definitieve plek in Wingene.

Terug naar 1917

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Wingene achter het front en was de gemeente een verzamelgebied voor de Duitse troepen. Soldaten kwamen er na een periode aan het front uitrusten en gebruikten de huizen en gebouwen in de buurt als onderkomen. In juni 1917 werden de velden tussen de Hillesteenweg en de Rozendalestraat door de Duitsers opgeëist om er een vliegveld aan te leggen. De Duitse soldaten vorderden inwoners van de gemeente op om de werken uit te voeren en om nadien de verschillende landingsbanen te onderhouden.

De "Flugplatz Wynghene" werd gebruikt door verschillende vliegafdelingen, maar er vertrokken en landden vooral kleinere gevechtsvliegtuigen. Dagelijks werden er missies boven het front uitgevoerd en ook boven het grondgebied van de gemeente werden er bloedstollende duels tussen de diverse tegenstanders uitgevochten. Het vliegveld bleef tot aan het einde van de oorlog in gebruik. Na de oorlog werden de vliegvelden ontmanteld en opnieuw ingenomen als landbouwgrond. In de jaren ’70 verrezen er de eerste woningen van de Lentakkerwijk.

Terug thuis

Voor het herdenkingsproject Hill 17 in 2017 stond het vliegtuigje, een replica op schaal 1/3 van het type Albatros D II dat zijn thuisbasis had op de “Flugplatz Wynghene”, op het grasveld aan de kerk van De Hille. Daarna kreeg het in andere gemeenten een tijdelijk onderkomen tijdens tentoonstellingen. “Maar nu komt het vliegtuigje dus terug thuis”, vertelt schepen Lieven Huys. “Het staat symbool voor de Duitse bezetting in onze gemeente. De aanwezigheid van het vliegveld zorgde voor gevaarlijke situaties en er vielen daarbij ook burgerslachtoffers. Burgers moesten in gevaarlijke omstandigheden werken, materiaal werd opgeëist en het dagelijkse leven werd strikt gereglementeerd. De bezetting was hier in Wingene dus erg voelbaar. Dit stukje geschiedenis mag niet vergeten worden.”

Historisch correcte locatie

Op aanraden van Heemkundige Kring Ons Wingene komt het vliegtuigje langs de Hillesteenweg aan het kruispunt met de Brueghellaan, de plek waar het historische vliegveld zich situeerde. “We zijn de eigenaar van de grond, de heer Frederik Waûters, zeer dankbaar dat hij de grond wil afstaan voor de plaatsing van het vliegtuigje. Op die manier wordt het een blijvende herinnering aan een stukje oorlogsgeschiedenis dat zich in Wingene heeft afgespeeld,” besluit Lieven Huys.

Gepubliceerd op  wo 11 nov 2020