Gemeente Wingene

Het COVID-certificaat is beschikbaar

Het COVID-certificaat moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli opnieuw makkelijker maken. Het is nu beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kan aanvragen.

Wat is het COVID-certificaat?

Het zogenoemde "EU Digital COVID Certificate" moet reizen binnen de Europese Unie (en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein) gemakkelijker maken. Het is nu beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

Het is voor alle duidelijkheid niet omdat je het nu al kunt aanvragen, dat je nu ook zonder meer kunt reizen naar een ander EU-land. En let op: sinds de brexit behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU. 

Wie kan zo'n certificaat krijgen? 

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:
  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test. Opgelet, geen positieve test, geen herstelcertificaat.
Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat. Check voor alle veiligheid voor je vertrekt de ReOpen EU-website, want de regels kunnen verschillen per land én regio.
 

Hoe vraag je het certificaat aan? 

Het coronacertificaat is opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app). Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078 78 78 50.

 
Gepubliceerd op  do 17 jun 2021