Het stroomafschakelplan

Wat is het afschakelplan?

Het Federaal Planbureau waarschuwt voor een mogelijk stroomtekort vanaf november. Dat heeft te maken met het stilliggen van 6 van de 7 kernreactoren in ons land. Bij stroomtekort kan de federale overheid beslissen om het afschakelplan in werking te stellen. Dit zal pas gebeuren wanneer alle andere maatregelen om het stroomaanbod te verhogen en het verbruik te minderen ontoereikend blijken te zijn. 

Het afschakelplan moet een totale black-out, het volledig instorten van het elektriciteitsnet door een te grote vraag en een te klein aanbod, vermijden door de stroom in delen van het land te onderbreken.

Om deze afschakeling georganiseerd te laten verlopen, heeft de overheid het land in 8 schijven verdeeld. In iedere schijf zitten verschillende gemeentes die kans hebben op een korte stroomonderbreking van 3 à 4 uur tijdens het piekverbruik van stroom.

Gemeente Wingene behoort tot schijf 5 en 6 (Zwevezele in schijf 5, Wingene in schijf 6). Wil je weten hoe de gemeentes en steden zijn onderverdeeld? Dat kan via deze website.

Hoe werkt het afschakelplan?

Als het plan in werking treedt, dan wordt één schijf afgeschakeld. Als dit niet volstaat kunnen er meerdere schijven afgeschakeld worden. Op dat moment is er een te groot stroomtekort. Er is beslist te starten met schijf 8 en te dalen tot schijf 2.

Schijf 1 wordt niet manueel afgeschakeld. Deze schijf is bestemd voor een automatische afschakeling bij een plots incident.

Wanneer steden en gemeentes van een schijf met een tijdelijke stroompanne te maken krijgen, wordt de volgende dag gerekend op de volgende schijf. Dit doorschuiven van schijf gebeurt ook wanneer er geen stroomafschakeling was ondanks deze was aangekondigd.

Aankondiging?

Op de vooravond van een eventueel tekort beslissen de ministers van Energie en Economie welke schijf wordt afgeschakeld. Bij de aankondiging in de media over de betrokken schijf (of schijven in een extreme toestand) door de ministers, deelt men het algemeen nummer van de betrokken schijf mee (bijvoorbeeld: schijf 8).

Ook online kan je opvolgen of er een risico is op afschakeling.

Hoe kan ik me voorbereiden en wat kan ik zelf doen?

Voor een afschakeling

Een stroomafschakeling zal meestal plaatsvinden in de late namiddag en de vroege avond (tussen 17 en 20 uur). Je kan het gebruik van bepaalde elektrische toestellen vervroegen of uitstellen. Denk hierbij aan de droogkast, wasmachine of vaatwasmachine. Het is ook aangeraden om de microgolf te gebruiken in plaats van de oven. Laat ook zeker geen opladers in het stopcontact zitten als er geen toestel is verbonden. Als je weet dat er een afschakeling aankomt, kan je best zelf vooraf je elektrische toestellen uitschakelen.

Bedrijven die stroom nodig hebben, kunnen zich het best voorbereiden door zelf een noodoplossing te voorzien. Er bestaan verschillende systemen om een stroomonderbreking (gedeeltelijk) op te vangen, bijvoorbeeld batterijen of noodgeneratoren.

Mensen die stroom nodig hebben omwille van gezondheidsredenen, nemen best hun voorzorgen en voorzien zelf een eigen noodgenerator of voldoende opgeladen batterijen. Eventueel kan men een bedrijf contacteren die noodgeneratoren verhuurt. Pas in laatste instantie als de eigen maatregelen onvoldoende zijn, kan men contact opnemen met de 112 voor dringende hulpverlening.

Tips om elektriciteit te besparen

  • Gebruik de microgolf in plaats van de oven
  • Schakel onnodige verlichting uit
  • Zet de verwarming enkele graden lager
  • Vermijd het gebruik van elektrische toestellen tijdens de piekuren (tussen 17 en 20 uur)
  • Zet de elektrische apparaten in stand-by, volledig uit

Tijdens een afschakeling

De stroomonderbreking op zich duurt maar een aantal uren, maar houdt wat hinder in zoals:

  • Uitvallen openbare verlichting en verkeerslichten
  • Verstoorde werking openbaar vervoer (trein, tram, bus)
  • Uitvallen geldautomaten
  • Storing van het telecomnetwerk (telefonie / internet)
  • Uitvallen van alle elektrische toestellen (diepvries, koelkast, vaste computers, …)
  • Uitvallen verwarmingsketels
  • Afname waterdruk

Tijdens de afschakeling is er geen probleem voor diepgevroren voedingsmiddelen. Bij het dichtlaten van de diepvriezer stijgt de temperatuur maar met 1 graad per uur. De voeding zal dus niet snel ontdooien.

Als je zonnepanelen hebt, zal je niet gespaard blijven van de stroomafschakeling. De zonnepanelen hebben elektriciteit nodig om te kunnen werken.

Na de afschakeling

Nadien hoef je je geen zorgen te maken over je elektriciteitsmeter. Eenmaal de spanning op het net hersteld wordt, kan je opnieuw elektriciteit gebruiken. Je kan nadien ook opnieuw je elektrische apparaten koppelen aan het elektriciteitsnet.

Blijf op de hoogte

Het is zeker belangrijk om de nationale pers (televisie, radio, krant, …) in de gaten te houden. Er zal deze winter vaak gecommuniceerd worden over de afschakeling. Hou zeker ook onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van de volgende stappen. Maximaal zeven tot één dag voor de afschakeling valt de definitieve beslissing.

Gevolgen bij de gemeentelijke diensten

Bibliotheek - Wingene

Indien de afschakeling zich voordoet op dinsdag, donderdag en vrijdag, dan zal de bibliotheek gesloten zijn. Op woensdag zal de bibliotheek enkel open zijn in de voormiddag.

Bibliotheek – Zwevezele

Indien de afschakeling zich voordoet op woensdag of vrijdag, dan zal de bibliotheek gesloten zijn.

Gemeentehuis - Wingene

Indien de afschakeling zich voordoet op woensdag zullen de loketten vanaf 16 uur sluiten.
De gemeentelijke diensten zijn bij afschakeling tot 16 uur telefonisch bereikbaar.

OCMW - Zwevezele

Alle afspraken na 16 uur worden naar een latere datum uitgesteld.

Zwembad

Bij afschakeling op dinsdag, donderdag en vrijdag is het zwembad niet geopend voor publiek.
Op andere dagen sluit het zwembad vanaf 16 uur, toegang tot 15 uur is mogelijk.

Sporthallen Wingene en Zwevezele

Alle activiteiten vanaf 16 uur worden opgeschort.

Algemene veiligheidsmaatregelen

Het is belangrijk dat elke burger zelf voorbereid is op mogelijke stroomonderbrekingen tijdens de winterperiode. Laadt je gsm op voorhand op en maak een noodkistje met een zaklamp, theelichtjes, eventueel een radio op batterijen, medicijnen, warme kledij,…

Bij de aankondiging van een afschakeling informeert de gemeente de bevolking via de gemeentelijke website, de Facebookpagina en de infoborden. Volg dus zeker de nieuwsberichten van de gemeente op.

Als zich een noodsituatie voordoet door een aangekondigde stroomafschakeling, kan het rampenplan in werking treden en kan men een gemeentelijk noodnummer activeren. De gemeente zal de bevolking steeds duidelijk informeren bij dergelijke maatregelen via de vermelde kanalen.

Links voor meer informatie

  • Raadplaag zeker de website van Fluvius voor nog meer informatie. 
  • Hier vind je een uitgebreide voorstelling van de schijven in het afschakelplan. 
  • Volg de eventuele afschakeling op de voet.