Gemeente Wingene

Huis van het Kind lanceert emotiekoffer ‘Het kleurenmonster’

Samen met je kind praten over gevoelens is niet altijd even gemakkelijk. Jonge kinderen maken dagelijks verschillende emoties mee, maar kunnen deze nog niet altijd herkennen, laat staan benoemen.

Om ouders daarbij te helpen brengt Huis van het Kind samen met de bibliotheek een emotiekoffer ‘Het kleurenmonster’ uit. De koffer is geschikt voor kleuters van 3 tot 6 jaar en is te leen in onze bibliotheek in kerk Hille.

Kleuters leren emoties herkennen en benoemen

“Vanuit Huis van het Kind zetten we al enkele jaren in op sociale weerbaarheid bij kinderen. Twee keer per schooljaar worden, in samenwerking met onze scholen, individuele sessies ‘Rots en Water’ georganiseerd voor kinderen van het 1e tot 6e leerjaar. Onder begeleiding van een kindercoach werken kinderen aan hun weerbaarheid, zelfvertrouwen en betere sociale vaardigheden”, vertelt schepen Tom Braet.

De emotiekoffer ‘Het kleurenmonster’ is daar een mooie aanvulling op. Emoties leren herkennen en benoemen start al op kleuterleeftijd. Bang, boos, blij of verdrietig? Allemaal emoties die kleuters regelmatig ervaren. Als ouder is het omgaan met deze emoties vaak een moeilijk proces. Omdat kinderen hun emoties primair uiten, zijn ze vaak heftig in hun emoties, denk maar aan een driftbui of extreme angst.

Het prentenboek ‘Het kleurenmonster’ (Anna Llenas) vormt de rode draad van de emotiekoffer. “Naast het prentenboek zitten er allerlei spel- en knutselmateriaal in de koffer, zoals een bordspel, een emotiebarometer en pluche kleurenmonster-knuffels”, vertelt schepen Brecht Warnez. Het is belangrijk om kinderen te helpen hun emoties te begrijpen en erover te praten en we hopen dat deze koffer ouders en grootouders zal inspireren om samen met hun kleuters creatief aan de slag te gaan.”

Ouders die op zoek zijn naar meer informatie rond dit thema kunnen terecht in de bibliotheek. Er is een ruim aanbod aan kinderboeken en opvoedingsboeken voor volwassenen over omgaan met emoties bij kinderen. De emotiekoffer werd woensdag 17 mei gelanceerd samen met een ouder-kind workshop ‘Het kleurenmonster’ in de bibliotheek.

Gepubliceerd op  ma 22 mei 2023