Gemeente Wingene

Huis van het Kind Wingene lanceert vernieuwde luierbank

Deze week ging het vernieuwde initiatief van de luierbank van start. Huis van het Kind Wingene slaat hiervoor de handen in elkaar met de kinderopvanginitiatieven en scholen van de gemeente. Ongebruikte luiers kunnen vanaf nu op makkelijk toegankelijke plaatsen in de gemeente gedeponeerd worden.

“Tot nu toe kon je enkel in het Sociaal Huis en het consultatiebureau van Wiegwijs je luiers binnenbrengen. Het initiatief was onvoldoende gekend binnen de huidige context. Daarom hebben we samen met het Huis van het Kind Wingene beslist om het concept laagdrempeliger te maken. Zo plaatsten we de vernieuwde luierbanken op locaties waar ouders dagelijks mee in contact komen. Daarnaast staken we de luierbanken in een volledig nieuw jasje”, zegt schepen Tom Braet.

Luiers nemen een grote hap uit het gezinsbudget

Met dit initiatief willen we kwetsbare jonge gezinnen ondersteunen. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen contact opnemen met Huis van het Kind, Kind en Gezin of de brugfiguren. Ze ontvangen een bonnetje om in te ruilen tegen een pakket luiers die voldoet aan hun noden”, vertelt brugfiguur Larissa Lippens.

“Met de ondersteuning van de luierbank krijgt elk kind de nodige zorgen. We willen vooral gezinnen meer kansen bieden door bepaalde belastende kosten te helpen dragen”, zegt schepen Tom Braet.

Ouders blijven vaak al eens met een luieroverschot zitten omdat kinderen snel hun luiers ontgroeien. Binnen de gemeente zijn er verschillende inzamelpunten waar de overschotten van ongebruikte luiers kunnen worden binnengebracht. “Je vindt ze terug in scholen, kinderdagverblijven, de bibliotheek, het lokaal dienstencentrum Geselle ... Dit zijn locaties waar veel gezinnen mee in contact komen”, klinkt het bij brugfiguur Elise Vertriest.

Luierbank in een nieuw jasje

“De luierbank bestaat eigenlijk al enkele jaren binnen onze gemeente maar we zijn er nooit echt mee naar buiten getreden”, verklaart schepen Tom Braet. “De luiers werden vroeger ingezameld door het consultatiebureau of aan de hand van spontane giften en werden daarna verdeeld door het Sociaal Huis. Om het concept naar een hoger niveau te tillen en de nood aan luiers extra in de verf te zetten, hebben we de luierbank in een nieuw jasje gestoken en de inzamelpunten uitgebreid. We hadden de keuze om ons aan te sluiten bij de erkende organisatie ‘De Pamperbank’ maar verkozen om onze eigen werking te behouden met een eigen ontworpen luierbank.”

Een overzicht van alle inzamelpunten vind je terug op www.wingene.be/luierbank.

Gepubliceerd op  vr 26 nov 2021