Gemeente Wingene

Hurtekant (pioenen): familie Hurtekant

Bedrijf

Snijbloemenkwekerij Hurtekant is een familiebedrijf gespecialiseerd in de teelt van tulpen, calla's, gladiolen en pioenen. Daarbij staat niet kwantiteit, maar wel kwaliteit centraal.

De meeste bloemen worden rechtstreeks verkocht aan bloemenwinkels in de wijdere regio rond Wingene. Daarnaast wordt een deel geleverd aan Euroveiling te Brussel en is de keten Cru een vaste afnemer.

U kunt meer info en alle contactgegevens vinden op onze website: www.hurtekant.com

Product

Tijdens de maand mei en begin juni worden dagelijks pioenen gesneden. Pioenen staan ook wel bekend als 'Pinksterrozen' omdat de meeste cultivars van nature bloeien tijdens de tweede helft van mei waarin Pinksteren meestal valt. Omdat een deel van onze pioenen in plastiekserres wordt geteeld en we ook een aantal vroegbloeiende cultivars hebben, kunnen we die toch over een langere periode snijden.

We zijn gespecialiseerd in cultivars met steviger stelen zodat deze op de vaas niet omvervallen. Ook worden ze rijper gesneden zodat ze op de vaas goed openen. De teelt is niet biologisch, maar gewasbeschermingsmiddelen worden zoveel als mogelijk pas ingezet in uiterste nood en de bestrijding van schimmels gebeurt hoofdzakelijk op basis van biologische middelen.

Kopen: U kunt rechtstreeks pioenen kopen met bediening in de werkplaats waar onze pioenen verwerkt worden.
Dat kan dagelijks in de voormiddag van 9:00 tot 12:00 en namiddag van 13:30 tot 18:00.
Op zondag enkel in de voormiddag.

Betalen kan cash of via payconiq.

Normaal staat in de koelcel steeds een aantal pioenen, zeker tijdens de tweede helft van mei.

Wilt u helemaal zeker zijn dat er beschikbaar zijn dan kunt u onze instagram (https://www.instagram.com/hurtekant_snijbloemen/) of facebook (https://www.facebook.com/snijbloemenhurtekant) pagina volgen of gewoon bellen, sms'en of whatsappen op 0486/47.07.53 (Koen).

Wist je dat?

Pioenen zijn de laatste jaren bijzonder populair en het aantal verkochte stuks in Europa is het afgelopen decennium meer dan vervijfvoudigd.

Ook het sortiment is snel aan het wijzigen, waar vroeger vooral de dubbele roze 'Sarah Bernhardt' werd geteeld, naast een deel wit en een klein beetje rood, komen nu veel meer halfdubbele cultivars op de markt in andere kleuren zoals zalm.

Sommige daarvan veranderen op de vaas van kleur, zoals de zalmkleurige 'Coral Sunset' die oranje en uiteindelijk geel wordt of de sterk geurende halfdubbele bleekroze 'Miss America' die sneeuwwit eindigt.

#Koop lokaal

Het grootste gedeelte van de pioenen staat buiten rondom het bedrijf en passeert u onderweg naar de werkplaats.
De meeste worden natuurlijk gesneden voordat ze bloeien, maar omdat er steeds een aantal stelen per plant moet blijven staan voor de verdere groei, is er tijdens het seizoen altijd wel iets te zien.

We hebben helaas in deze drukke periode niet de tijd of mogelijkheid om u een persoonlijke rondleiding te geven, maar u mag ze zeker bekijken, er zijn enkele bredere tractorpaden waar het makkelijker wandelen is en waar u ze van dichtbij kunt bewonderen en ruiken (vooral de witte cultivars geuren heel erg aangenaam).

Het kan een mooie stopplaats zijn als u op een zonnige dag midden mei fietst doorheen het mooie Wildenburg en het kan ook buiten onze openingsuren tot het donker is.

Af en toe zal u ook een plant zien waar op enkele stelen een enveloppe geniet is, dat zijn de bloemen die we gekruist hebben met het stuifmeel van een andere plant om zo gericht te veredelen naar nieuwe, betere cultivars voor de toekomst.

Dat is een werk van heel lange adem, want bij succes duur het nog ongeveer 20 jaar vooraleer de bloemen daarvan commercieel beschikbaar zijn.

Onze eerste introductie is meer dan 10 jaar geleden gekruist en wordt momenteel vermeerderd via weefselkweek, we hopen over een vijftal jaar de eerste bloemen te verkopen. Andere nieuwe introducties zullen dan de jaren erna volgen.