Gemeente Wingene

In galop op de paardenpiste bij het koetshuis

Vermelding logo’s subsidie + onderaan telkens een blokje ‘Meer weten over de geschiedenis van het Kasteelpark? Ga naar www.wingene.be/kasteelpark’

Het neerhof (of boerderij) was reeds bij de eerste burcht te vinden tussen de binnen- en buitenwal. Aan de linkerkant van het koetshuis was een dubbelbogige stenen brug die leidde naar de akkers en weiden van het kasteel. Deze dreef liep 450 meter verder tot aan de Jobeek (waar zich nu de Kasteelstraat en het sportpark de Zwaluw bevindt). Het bruggetje is ook te zien op het oude grondplan op het eerste infobord.

Op de oudste plannen van kasteel Coutterhove is te zien dat het koetshuis met de paardenstallen te vinden is op dezelfde locatie als deze zich nu bevindt. Het eerste koetsenhuis zal weliswaar een houten constructie geweest zijn. Deze werd in 1816 vervangen door het huidige gebouw, bij de bouw van het landhuis. Er waren niet enkel stallen in het koetshuis, maar ook een “duyvecot”, een “smesse”, een “brauwerie” en een “rosmuelen”.

Het huidige cirkelvormige grindpad was vroeger een paardenpiste. Deze was volledig omheind en vormde binnenin een afgesloten weide voor de paarden. 

De koetsen van de familie Thibault de Boesinghe kwamen van het eigen dorp: van tuigmakerij Barbier wat verderop in de Bruggestraat. Met deze koetsen reed men tot in Brugge, waar de heren van Zwevezele verbleven tijdens de winter. Zowel de opeenvolgende families van Haveskercke, als de families de Thibault de Boesignhe vertoefden in Brugge tijdens de winter. In de vroege lente keerden ze terug naar het Kasteelpark. Deze jaarlijkse adellijke verhuis was een traditie die van de 17de tot in de 20ste eeuw stand hield.

Op de foto’s is telkens de jonge Raphaël (Raf) Desnouck te zien. Hij was kok in het kasteel, toen kasteelbewoners Anna en Maurice de Thibault de Boesinghe er leefden. We zien de jonge Raf hier aan de stallen van het koetshuis, op de fiets op de piste waar je de omheining van de weide kan zien, en ten slotte aan het stenen bruggetje dat het park met de Kasteelstraat verbond.

Het stenen gebouw werd samen met het Landhuis in 1816 opgericht. (Foto: Heemkundige Kring Ons Wingene)

Ook burgemeester Lieven Huys heeft mooie herinneringen aan het Kasteelpark. Met zijn vader als paardenliefhebber ging hij vaak naar het koetshuis waar zijn paarden stonden gesteld. Tijdens één van hun ritjes liep het mis. Hij viel van de sulky en draaide in de wielen. Ook al hield hij er een litteken aan over, blijft het Kasteelpark altijd een plek vol mooie herinneringen voor hem.