Gemeente Wingene

Informatie over afval

De federale overheid stelt strenge maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft ook gevolgen voor het afval en de ophaling ervan. Op deze pagina vind je alle informatie terug. 

Recyclagepark momenteel gesloten

Update 31 maart! Vanaf dinsdag 7 april kan het recyclagepark opnieuw open voor het publiek. Meer informatie over wat en hoe volgt zo snel mogelijk! 

Veel mensen weten niet goed wat ze moeten aanvangen met hun tuinafval. Opgehoopt grasmaaisel gaat immers rotten en kan stinken. We lijsten de belangrijkste tips voor jullie op!

Wat doe je met grasmaaisel?

 • Je kan grasmaaisel mulchen en gebruiken als anti-onkruidlaag tussen je struiken.
 • Je kan het ook verspreiden over je gazon als natuurlijke meststof.
 • Kippen zijn uitgesproken alleseters, maar ook groene plantendelen staan op hun menu. Liefst pikken ze het gras rechtstreeks en vers van het grasplantje. Maar bied je ze een hoeveelheid gemaaid gras aan dan smullen ze daar zeker ook van. Uiteraard mag je niet verwachten dat je kippen na iedere maaibeurt een paar bakken grasmaaisel verorberen.
 • Ook wie niet over een compostbak beschikt kan gras composteren. Let wel, gras composteer je niet door het op een hoop te gooien en te wachten tot het ‘zakt’. Daar komt meer bij kijken. Grasmaaisel composteert snel, té snel. De zuurstof tussen de grassnippers wordt daardoor vlug opgebruikt, het grasmaaisel verslenst en gaat stinken.
  Dat probleem kan je makkelijk oplossen door ‘bruin’ structuurmateriaal aan het ‘groene’ grasmaaisel toe te voegen. Dat kunnen droge herfstbladeren, dennennaalden of stro zijn, maar ook houtsnippers, haagscheersel en dorre stengels van vaste planten zijn geschikt. Meng ongeveer twee delen gras met één deel structuurmateriaal goed door elkaar.

Wat doe je met snoeiafval?

 • Takken kan je gebruiken om een natuurlijke takkenwal te maken. Hiermee ben je niet enkel je snoeiafval kwijt, je helpt de natuur en creëert meer biodiversiteit.
 • Houtsnippers zijn het perfecte materiaal om met grasmaaisel te mengen in een composthoop of -bak. Beschik je niet zelf over een hakselaar, dan kan je snoeiafval ook manueel verkleinen.
 • Meer info en nog meer tips vind je op deze website. 

Is dat alles niets voor jou, dan heeft MIROM nog de dienstverlening “tuinafval aan de deur opgehaald”. MIROM Roeselare komt ook tuinafval zoals grasmaaisel, kort snoeihout, ondruid plantenresten en gedroogde bladeren aan huis ophalen. Je huurt hiervoor een rolcontainer van 180L of 240L die MIROM Roeselare wekelijks of om de twee weken aan huis komt ophalen. Let op: doe je hiervoor jouw aanvraag, hou er dan rekening mee dat het een tweetal weken kan duren vooraleer je jouw bak ontvangt. Meer info vind je op op deze website. 

Kringwinkels zijn gesloten

 • In onze regio gaat het om de kringwinkels in Tielt, Torhout en Roeselare. Ook is er tijdelijk geen ophaling meer aan huis van herbruikbare goederen.

Afvalophaling

 • De afvalophaling verloopt nog zoals voorzien.
 • Voor de huis-aan-huisinzameling van afval hoeven burgers zich niet te verplaatsen en is er minder menselijk contact vereist.
 • De ophaaldiensten van restafval en bij uitbreiding ook van PMD en papier & karton werken tot nader order hun rondes af zoals voorzien op de ophaalkalender.
 • De afvalzakken vormen geen extra risico. Coronavirussen verspreiden zich vooral via mensen en dieren, buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven.
  De ophaling zelf gebeurt volgens de laatste richtlijnen van de overheid.
 • Zet geen ander afval buiten bij de zakken en respecteer de sorteerregels.
 • De glasbollen en textielcontainers worden geledigd zoals voorzien.

Asbestinzameling tijdelijk stopgezet

 • De asbestinzameling via MIROM Roeselare wordt tijdelijk stopgezet. Door een gebrek aan mondmaskers, is deze inzameling op afroep niet prioritair.
 • Aanvragen kunnen nog steeds via deze website. Momenteel kan er wel geen ophaaldatum vastgelegd worden.
 • Asbestpartijen die langer bij burgers blijven liggen, moeten goed verpakt en gestockeerd worden, zodat er geen risico is op verspreiding van vezels.

Verkoop stickers ‘oude afvalzakken’ tijdelijk stopgezet

 • Sinds 1 maart kunnen oude restafvalzakken enkel gebruikt worden indien ze voorzien zijn van een officiële oranje afvalsticker. Wegens sluiting van het gemeentehuis en het recyclagepark kunnen deze afvalstickers momenteel niet aangekocht worden. MIROM stelt voor om tijdelijk sowieso nieuwe vuilniszakken te kopen. Later komen jouw oude vuilniszakken zeker nog van pas. De oude vuilniszakken kunnen tot eind 2021 gebruikt worden.