Gemeente Wingene

Huidige maatregelen en richtlijnen

Algemene richtlijnen oftewel 'de basis'

 • Hou 1,5 meter afstand. 
 • Was je handen heel regelmatig. 
 • Mondneusbedekking (mondmasker, sjaal...) is - vanaf 4 mei - verplicht op het openbaar vervoer (vanaf 12 jaar). Elders sterk aan te raden. 
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis en contacteer je een huisarts. 
 • Vermijd drukke plaatsen en verplaats je alleen wanneer dat echt nodig is. 
 • Vermijd zoveel mogelijk fysiek contact met kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld diabetici, hart, long of nieraandoeningen, ...). 

Welke maatregelen zijn er op vandaag van kracht? 

UPDATE van 13 mei: Eind april legde de Veiligheidsraad een eerste versie van de exit-strategie voor. Dat is het plan van aanpak om geleidelijk aan het gewone leven te hervatten. Dat gebeurt stap voor stap onder strenge begeleiding van experts.
Het overzicht van de maatregelen die op korte termijn versoepeld worden kan je hier terugvinden. Hieronder vind je de maatregelen vandaag van kracht zijn.

Maatregelen voor ondernemingen en bedrijven

Bedrijven kunnen terecht op ons ondernemersportaal.

Maatregelen voor horeca

Onder voorwaarden zijn restaurants en cafés terug open. Discotheken zijn nog gesloten.

Hier vind je een overzicht van Wingense horeca- en handelszaken die een aangepaste dienstverlening voorzien.

Voor hotels en B&B's gelden een aantal aparte regels.

Maatregelen voor winkels, markten, kapsalons...

Enkel winkels die essentiële diensten leveren, blijven open. Het gaat over apothekersvoedingswinkels, krantenwinkels, tankstations en winkels voor dierenvoeder

Sinds zaterdag 18 april zijn tuincentra en doe-het-zelf-zaken opnieuw open (indien de werking op een veilige manier gegarandeerd kan worden). Deze winkels beslissen zelf vanaf wanneer en op welke manier ze opengaan. Meer info kan je terug vinden op de websites van de winkels zelf. 

Sinds 11 mei mogen de winkels opnieuw openen, met uitzondering van contactberoepen die pas terug kunnen opstarten vanaf 18 mei. Er gelden enkele verplichtingen bij de heropening van de winkels:

 • Maximaal 1 klant per 10m²
 • Een klant mag maximaal 30 minuten aanwezig zijn in de winkel
 • Klanten winkelen alleen, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar, die mogen vergezeld worden door 1 ouder.
 • Ook nachtwinkels blijven open voor het aanbieden van levensmiddelen of dierenvoeding. Er mag noch in de winkel noch buiten aan de winkel geconsumeerd worden en krijgen een sluitingsuur opgelegd van 22 u.

De wekelijkse markt zal terug opgestart worden vanaf 18 mei in Wingene en Zwevezele.

Hier vind je een overzicht van Wingense horeca- en handelszaken die een aangepaste dienstverlening voorzien.

Maatregelen voor medische hulp

 • Voel je je ziek? Contacteer dan steeds telefonisch jouw huisarts. Jouw huisarts zal jou vervolgens verdere richtlijnen geven. Ga zeker niet zonder afspraak richting de wachtkamer. 
 • Naar de tandarts, kiné of pedicure?
  • Vanaf 4 mei kan urgente, essentiële en reguliere zorg terug aangevat worden door alle medische en paramedische beroepen.
  • Vanaf 18 mei mogen alle contactberoepen terug opstarten, inclusief de pedicures mits het in acht nemen van specifieke sectorrichtlijnen. 
   Patiënten en klanten met symptomen zoals koorts, ademhalingsklachten, hoest- of niesklachten blijven thuis.

Maatregelen voor het onderwijs

Op alle scholen worden vanaf maandag 16 maart alle lessen opgeschort en dat blijft zo tot en met 14 mei 2020. Meer info over de gedeeltelijke opstart vanaf 15 mei kan je hier terugvinden.

 • Er komt op de scholen opvang voor ouders die zelf geen opvang voor hun kinderen kunnen voorzien, zeker ook voor medisch personeel. De regering roept met aandrang op kinderen niet door hun grootouders te laten opvangen.
 • Wie niet kan voorzien in opvang tijdens de schooluren meldt tot zondagavond via het schoolplatform Gimme aan de school voor de komende week op welke dagen (te boeken per halve dag) er opvang nodig is. Dit zal elke week opnieuw opgevraagd worden.
 • De ochtend- en avondrit van de schoolbus gaat niet door.
 • ’s Middags worden er geen warme maaltijden aangeboden, de kinderen brengen hun boterhammen en drankje mee.
 • Intussen doen alle scholen aan preteaching

 De crèches blijven open.

 • De voor- en naschoolse kinderopvang blijft open (zelfde openingsuren)

Mogen ondernemingen initiatieven nemen voor de opvang van kinderen van hun medewerkers?

 • Indien dergelijke opvangsystemen reeds bestonden, kunnen ze blijven doorgaan. Er kunnen evenwel geen nieuwe initiatieven van opvang worden opgezet. Het is noodzakelijk te voorkomen dat de kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet. 

Maatregelen voor recreatieve, sportieve en culturele activiteiten en evenementen 

Alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, kunnen terug door gaan mits ze voldoen aan een aantal maatregelen. De grote festivals en andere massa-evenementen worden afgelast tot eind augustus. Daarover kan je ook op deze pagina meer informatie terugvinden.

Maatregelen voor jeugdwerk

Vanaf 1 juli is het jeugdwerk terug opgestart. Ook de zomerkampen en vakantiewerkingen kunnen tijdens de zomer doorgaan, als ze zich houden aan een aantal voorwaarden en maatregelen.

Alle speeltuinen op het openbaar domein zijn toegankelijk. Ook het skatepark is terug open. 

Maatregelen voor woonzorgcentra en ouderen

In woonzorgcentra zijn de deuren gesloten voor externe bezoekers. De sluiting van ons lokaal dienstencentrum Geselle is daarop aangepast zodat de sluitingsperiodes blijven gelijklopen. Op woensdag 15 april was er even sprake van het opnieuw toelaten van beperkt bezoek in de woonzorgcentra. De gemeentelijke crisiscel heeft zich daar onmiddellijk tegen verzet. Intussen is deze beslissing herroepen en blijven de deuren van de woonzorgcentra voorlopig gesloten.

Daarnaast roept de regering ouderen op om thuis te blijven en als het echt niet kan overdag op rustige tijdstippen naar de winkel te gaan.

Maatregelen voor kerkdiensten en ceremonies

 • Alle openbare liturgische bijeenkomsten worden geschorst.
 • Uitvaartplechtigheden kunnen doorgaan in beperkte, familiale kring van 15 personen met social distancing.
 • Kerkelijke en burgerlijke huwelijken kunnen alleen in het bijzijn van de echtgenoten, hun ouders, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.
 • De gebedshuizen (kerken, ...) worden niet gesloten en zijn toegankelijk voor individuele bezoekers. Ook hier een social distance respecteren.

Maatregelen voor openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft verzekerd, maar de overheden vragen het gebruik te beperken tot noodzakelijke momenten en buiten de piekuren. Ook in het openbaar vervoer moet social distancing gerespecteerd worden met een minimale afstand van anderhalve meter tussen de reizigers. De NMBS besliste om hun dienstregeling aan te passen. Meer info vind je op de NMBS website.


Vanaf 4 mei is het verplicht om op het openbaar vervoer jouw neus en mond te bedekken (met mondmasker, sjaal, bandana, ...) vanaf het moment dat je een station binnenwandelt. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Maatregelen voor toerisme

Ook de toeristische sector moet zich houden aan een aantal specifieke maatregelen. Meer info vind je bij Toerisme Vlaanderen en Westtoer.

Dienstverlening van jouw gemeente

Alle informatie over de dienstverlening van de gemeente zelf kan je terugvinden op deze pagina.

Nog vragen of bezorgdheden?

Geen antwoord gevonden op jouw vraag? Neem dan zeker contact op met onze infolijn corona