Gemeente Wingene

Je vaccinatie stap voor stap

De uitnodiging

In de uitnodiging vind je een voorstel van datum en uur om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Deze afspraak moet je bevestigen of kan je indien nodig verplaatsen. Dit alles kan digitaal of telefonisch. Vraag gerust hulp aan vrienden of familie.

Wat heb je nodig? 

  • je oproepingsbrief
  • je e-ticket (dit zit bij de oproepingsbrief of ontvang je na bevestiging)
  • je identiteitskaart
  • een chirurgisch mondmasker

Belangrijk!

  • Draag losse kledij waarbij je gemakkelijk je schouder kan ontbloten.
  • Ga alleen, tenzij je hulp nodig hebt.
  • Ga NIET wanneer je ziek bent of symptomen van een infectie vertoont (bv. koorts +38 °C). Contacteer het vaccinatiecentrum voor een nieuwe afspraak.

Hoe gaat de vaccinatie in zijn werk? 

Wees stipt aanwezig! Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg om wachtrijen te vermijden. 

1. Temperatuurmeting 

Aan de inkom meet een medewerker van het vaccinatiecentrum je temperatuur. Je mag je niet laten vaccineren als je koorts hebt (> 38 °C).

2. Onthaal 

De onthaalmedewerker controleert je identiteitsgegevens. Je krijgt vervolgens het nummer en een kleur (geel, rood, blauw of groen) van de vaccinatielijn waar je wordt verwacht. De looplijnen op de vloer wijzen je de weg.

3. Wachtruimte

Je neemt even plaats in de wachtruimte van jouw vaccinatielijn. Voor rolstoelgebruikers zijn er vooraan plaatsen voorzien.

4. Administratie

Je krijgt info over het vaccin en over eventuele nevenwerkingen. Je medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand wordt overlopen.

5. Vaccinatie

De verpleegkundige prikt je in jouw bovenarm en registreert het vaccin. Er is een type vaccin per vaccinatieruimte. Je kan niet zelf kiezen voor een bepaald vaccin.

6. 15 minuten wachten

Na de vaccinatie moet je een kwartier rusten in de observatiezone. Er is een arts in de buurt om eventuele nevenwerkingen te signaleren.

Je bent gevaccineerd ... wat nu? 

Blijf alle maatregelen opvolgen! Dit blijft belangrijk zolang het grootste deel van de bevolking nog niet gevaccineerd is. Dus hou afstand, draag een mondmasker, was je handen en beperk je contacten.