Gemeente Wingene

Kindvriendelijke gemeente

Sinds 2021 uitten we onze ambitie om te streven naar een kindvriendelijke gemeente. De afgelopen drie jaar hebben we hiervoor een intensief traject doorlopen onder begeleiding van Bataljong. Een traject dat november 2021 opgestart werd en volledig afgerond wordt midden 2024, met het behalen van het label ‘kindvriendelijke gemeente’.

Tijdens het traject werd dankzij een grootschalig onderzoek een actieplan uitgewerkt voor de komende legislatuur 2026-2031. Dit strategisch actieplan is opgebouwd uit gedragen acties waarvoor we ons als gemeente willen engageren.

Het traject

Tijdens het traject stelden we alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag voorop. Zo keken we hoe we deze beter kunnen realiseren en werd onze gemeente door een kindvriendelijke bril bekeken.

Daarnaast werden verschillende kinderen, jongeren en andere doelgroepen heel intensief betrokken bij het traject. Onze jongste inwoners zijn immers volwaardige burgers. Het is dan ook belangrijk om hun mening te kennen en daarmee aan de slag te gaan.

We werkten in verschillende fasen aan het traject. Hieronder vind je per fase het verloop en de resultaten terug.