Gemeente Wingene

Maatregelen voor zieke beuken aan Kasteelpark

Er worden noodzakelijke maatregelen genomen voor een aantal zieke beuken in de Waldreef, tegenover het Kasteelpark in Zwevezele.

Onze groendienst heeft reuzezwammen opgemerkt aan de stamvoet van enkele beuken in de Waldreef. De aanwezigheid ervan is een indicatie dat het aftakelingsproces al vele jaren geleden ingezet werd. Na de vaststelling hebben we als gemeente onmiddellijk een onafhankelijke boomtechnisch adviseur ingeschakeld om de bomen grondig te onderzoeken. Daaruit blijkt dat drie beuken aan de ingang van het Kasteelpark in erg slechte gezondheid verkeren. Volgens de boomtechnisch adviseur is het helaas onmogelijk om de bomen te redden.

Ingrijpen is noodzakelijk

Als gemeente betreuren we het verdict, maar we willen benadrukken dat we als verantwoordelijk boombeheerder moeten doen wat nodig is om de veiligheid in de buurt te garanderen en elk risico uit te sluiten. Bij goed weer worden de beuken in de week van 4 november geveld. De werken zullen vermoedelijk een drietal dagen duren. Om veiligheidsredenen wordt een deel van de Waldreef tijdens de werken volledig afgesloten. Op dezelfde locatie worden vier nieuwe olmen aangeplant die resistent zijn tegen de olmenziekte. De olm is een boomsoort die diep wortelt waardoor de bomen in deze omgeving een hogere overlevingskans hebben dan bijvoorbeeld beuken.

Extra bescherming voor andere bomen 

Door het verwijderen van de drie bomen komen de resterende beuken in de Waldreef in volle zon te staan met risico op zonnebrand. Daarnaast zullen deze bomen in de toekomst ook meer wind vangen. Om de bomen zo goed mogelijk te beschermen krijgen ze een preventieve snoeibeurt en een jasje van jute als bescherming tegen zonnebrand.

De kostprijs van de studie en het vellen van de bomen bedraagt 7.000 euro. De beschermingsmaatregelen voor de resterende beuken kosten 2.250 euro.

Gepubliceerd op  vr 11 okt 2019