Gemeente Wingene

Markt en ambulante handel

Wil je als marktkramer graag een vaste standplaats op de wekelijkse markt dan kan je een aanvraag indienen (via het e-loket bovenaan). De markt vindt plaats op woensdagvoormiddag op de Markt/Guido Gezelleplein/Kerkplein in Wingene (gemiddeld 14 kramen) en op zondagvoormiddag in de Tramstraat in Zwevezele (gemiddeld 8 kramen).

Ook ambulante handel op openbaar domein buiten de marktdagen is mogelijk. Dien je aanvraag in via het e-loket bovenaan deze pagina.

Het algemeen retributiereglement bepaalt de kostprijs voor een eenmalige standplaats, voor een marktabonnement en voor de ambulante handel buiten marktdagen:

De basisprijs voor een standdag is 1,50 euro per lopende meter inname, volgens de lengte van de ingenomen standplaats, met een minimum van vijf meter.

Voorwaarden

 • Je bent een professionele verkoper of je bent een vertegenwoordiger met productdemonstraties.
 • Je bent in het bezit van een machtiging voor ambulante handel (leurkaart).

Procedure

Je dient het aanvraagformulier in voor een vaste of eenmalige standplaats op de wekelijkse markt of voor een vaste of eenmalige standplaats voor ambulante handel (via de digitale formulieren bovenaan deze pagina). 

Afhandeling

Wanneer jouw aanvraag is goedgekeurd, ontvang je van ons een abonnement volgens keuze: een jaarabonnement met een wekelijkse of tweewekelijkse standplaats of een zesmaandelijks abonnement met een wekelijkse of tweewekelijkse standplaats.

Regelgeving

Het marktreglement (zie onderaan) volgt de bepalingen voor een beschermde markt. Dit betekent dat er per rubriek maar een maximum aantal standen toegelaten zijn. Zo blijft de diversiteit van het productenaanbod gewaarborgd. 

Als het maximum aantal standen voor een bepaalde rubriek al bereikt is, wordt jouw aanvraag niet goedgekeurd. In dit geval blijf je op de wachtlijst staan tot er een standplaats beschikbaar is. Op dat moment contacteren we de kandidaten die hetzelfde product aanbieden, volgens rangnummer op de wachtlijst. 

De overige voorwaarden zoals begin en einde van de markt zijn terug te vinden in de algemene politieverordening, meer bepaald het reglement betreffende de openbare en private markten en braderies.

Uitzonderingen

Eenmalige standplaatsen op de wekelijkse markt voor een goed doel, moeten niet over een machtiging ambulante handel beschikken en zijn ook vrijgesteld van retributie. Je dient daarvoor wel tijdig een aanvraag in (zie het digitaal formulier bovenaan)

Wat meebrengen

 • Machtiging ambulante handel
 • Geldige abonnementskaart

Meer info

Vacante standplaatsen en specialisaties

Standplaats Mogelijke specialisaties
Wingene 

Nr 16

7 meter

Voeding
 • Vleeswaren en charcuterie (zonder nevenproduct zuivel)
 • Diverse bereidingen: pizza, kant- en klaar-maaltijden, … met de beperking tot één per soort, en uitgezonderd pannenkoeken

Niet-voeding

 • Textiel: kledij (dames, heren, kinderen): 2-wekelijkse standplaats
 • Ander textiel: (kousen, beddengoed, slaapkledij, ondergoed, stoffen, tafellinnen) wekelijkse standplaats
 • Alle overige specialisaties met de beperking tot 1 per soort en uitgezonderd schoenen, bloemen en planten, wenskaarten, juwelen, handtassen, sjaals
Zwevezele 

Nr 8

6 meter

Voeding: Alles uitgezonderd wat al aanwezig is. Dus NIET:
 • Groenten en fruit
 • Braadkip en ribbetjes
 • Vis
 • Pannenkoeken, gebak, desserten

Niet-voeding: Alles uitgezonderd wat al aanwezig is. Dus NIET:

 • Dameskledij

De specialisaties opgesomd in vetjes en cursief, zijn reeds ingevuld. Aanvragen hiervoor komen in het wachtregister. Als de gevraagde specialisatie vrijkomt, hebben deze aanvragen prioritair de mogelijkheid om het vrijgekomen abonnement in te nemen. Zo er meerdere aanvragen zijn per specialisatie, geldt het tijdstip van aanvraag voor de prioriteitsbepaling.