Gemeente Wingene

Markt en ambulante handel

Wil je als marktkramer graag een vaste standplaats op de wekelijkse markt dan kan je een aanvraag indienen (via het e-loket bovenaan). De markt vindt plaats op woensdagvoormiddag op het Marktplein in Wingene (gemiddeld 14 kramen) en op zondagvoormiddag in de Tramstraat in Zwevezele (gemiddeld 8 kramen).

Ook ambulante handel op openbaar domein buiten de marktdagen is mogelijk. Dien je aanvraag in via het e-loket bovenaan deze pagina.

Voorwaarden

  • Je bent een professionele verkoper of je bent een vertegenwoordiger met productdemonstraties.
  • Je bent in het bezit van een machtiging voor ambulante handel (leurkaart).

Procedure

Je dient het aanvraagformulier in voor een vaste of eenmalige standplaats op de wekelijkse markt of voor een vaste of eenmalige standplaats voor ambulante handel (via de digitale formulieren bovenaan deze pagina). 

Prijs

Het algemeen retributiereglement bepaalt de kostprijs voor een eenmalige standplaats, voor een marktabonnement en voor de ambulante handel buiten marktdagen:

De basisprijs voor een standdag is 1,30 euro per lopende meter inname, volgens de lengte van de ingenomen standplaats, met een minimum van vijf meter.

Afhandeling

Wanneer jouw aanvraag is goedgekeurd, ontvang je van ons een abonnement volgens keuze: een jaarabonnement met een wekelijkse of tweewekelijkse standplaats of een zesmaandelijks abonnement met een wekelijkse of tweewekelijkse standplaats.

Regelgeving

Het marktreglement (zie onderaan) volgt de bepalingen voor een beschermde markt. Dit betekent dat er per rubriek maar een maximum aantal standen toegelaten zijn. Zo blijft de diversiteit van het productenaanbod gewaarborgd. 

Als het maximum aantal standen voor een bepaalde rubriek al bereikt is, wordt jouw aanvraag niet goedgekeurd. In dit geval blijf je op de wachtlijst staan tot er een standplaats beschikbaar is. Op dat moment contacteren we de kandidaten die hetzelfde product aanbieden, volgens rangnummer op de wachtlijst. 

De overige voorwaarden zoals begin en einde van de markt zijn terug te vinden in de algemene politieverordening, meer bepaald het reglement betreffende de openbare en private markten en braderies.

Uitzonderingen

Eenmalige standplaatsen op de wekelijkse markt voor een goed doel, moeten niet over een machtiging ambulante handel beschikken en zijn ook vrijgesteld van retributie. Je dient daarvoor wel tijdig een aanvraag in (zie het digitaal formulier bovenaan)

Wat meebrengen

  • Machtiging ambulante handel
  • Geldige abonnementskaart