Gemeente Wingene

Gratis mondmasker voor iedere inwoner (en andere info over mondmaskers)

Mondmaskers spelen een belangrijke rol in de exit-strategie, dat is het plan van aanpak om stap voor stap terug over te schakelen naar de normale situatie. Afstand houden blijft de norm, maar wanneer dat niet mogelijk is, dan biedt een mondmasker extra bescherming.
Als gemeente hebben we beslist om voor elke inwoner een gratis, stoffen mondmasker te voorzien. Zo zorgen we ervoor dat, wanneer het sociale en economische leven
opnieuw op gang komt, er geen enkele inwoner uit de boot valt.

Gemeentelijke mondmaskers 

Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020 werd aangekondigd dat de federale overheid iedere Belg van 1 mondmasker zal voorzien (zie verder). Als lokaal bestuur en warme gemeente willen we daar niet op wachten en nemen we zelf het heft in handen. We plaatsten daarom alvast een bestelling van 15.000 herbruikbare stoffen mondmaskers die we voorzien voor alle inwoners, ongeacht hun leeftijd. Deze gratis mondmaskers vallen half mei in jouw brievenbus.

Update: intussen werden de mondmaskers geleverd. Ze worden zo snel mogelijk verdeeld. In Wingene gebeurt de verdeling vanaf vrijdag 15 mei en wordt deze gespreid over verschillende dagen. In Zwevezele worden de mondmaskers op zaterdag 16 mei verdeeld. Dank aan alle vrijwilligers!

Over welke mondmaskers gaat het? 

  • Stoffen mondmaskers in polyester 
  • Wasbaar op 90°C, maar een wasbeurt van 30 minuten op 60°C volstaat ook. 
  • Wasbaar en dus herbruikbaar 
  • Voorzien van lintjes (dit werd op het allerlaatste nippertje nog aangepast)
  • 2 maten: -12 jaar en volwassenen (of +12 jaar dus) 
  • Gemaakt volgens de laatste richtlijnen van de overheid en grondig getest in een labo

Zijn er instructies voor de mondmaskers?

Op de envelop waar de mondmaskers inzitten, kan je de instructies voor goed gebruik en onderhoud van de maskers terugvinden. 

Heb je vragen? 

Klopt het aantal mondmaskers in de enveloppe niet met de samenstelling van jouw gezin of heb je andere vragen over de gemeentelijke mondmaskers? Dan kan je contact opnemen met de infolijn corona via corona@wingene.be of via 051 65 00 70. We zoeken samen naar een oplossing!

Federale mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad heeft aangekondigd dat de federale overheid voor elke Belg een stoffen mondmasker voorziet. Daarnaast worden er per persoon (+12 jaar) ook twee filters geleverd die gebruikt kunnen worden bij zelfgemaakte stoffen mondmaskers. 

Het is voorlopig nog niet duidelijk wanneer deze maskers en filters aan onze gemeente geleverd worden.Wanneer we de informatie over de timing en de verdeling van de maskers kennen, zullen we hierover communiceren. 

Zelf mondmaskers maken

Heel wat inwoners gaan zelf met de naaimachine aan de slag en verschillende verenigingen slaan de handen in elkaar om hun eigen mondmaskers te maken. Als warme gemeente moedigen we deze solidariteitsacties uiteraard aan! 

Wil je zelf aan de slag gaan? Onderstaande modellen worden aangeraden: 

Maak je mondmasker

Medisch verzorgingsmasker

Het snoer corona de mond masker

Against COVID 19

Geen stof of elastieken in huis? Sinds maandag 4 mei zijn de stoffenwinkels opnieuw open. 

Mondmaskers kopen 

Je kan natuurlijk ook een mondmasker kopen. Heel wat ondernemingen, apothekers, ... bieden er inmiddels te koop aan.

Geen mondmasker? Wat nu? 

Sinds maandag 4 mei is het bedekken van je mond en neus verplicht op het openbaar vervoer. Ben je nog niet in het bezit van een masker en kan je er zelf geen maken, dan kan je ook een sjaal of bandana gebruiken. Dit op voorwaarde dat er minstens 2 lagen stof je gezicht bedekken en dat je de stoffen na ieder gebruik kan wassen op 60°C. 

Warme oproep! Blijf handen wassen en hou afstand 

We herhalen nog eens de belangrijkste maatregelen: blijf verder regelmatig je handen wassen met water en zeep en hou steeds zoveel mogelijk afstand! Alleen in combinatie van deze maatregelen kan een mondmasker z'n nut bewijzen in de strijd tegen het coronavirus