Gemeente Wingene

Nieuw speelterrein Laurierstraat en speelimpulsborden ingehuldigd

Het nagelnieuwe speelterrein in de Laurierstraat en de speelimpulsborden werden op vrijdag 30 september officieel in gebruik genomen.

Onze gemeente wenst het bestaande aanbod aan speelterreinen goed te onderhouden en verder uit te breiden, maar kiest tegelijk om meer ontmoeting te stimuleren bij het inrichten van openbare ruimte. Naast het nieuwe avontuurlijke speelterrein in de Laurierstraat, dagen de speelimpulsborden je op andere bestaande terreinen uit om samen met anderen of alleen opdrachten uit te voeren.

Succesvol inspraaktraject Laurierstraat

“De meer dan 25 speelterreinen in onze gemeente zien we als belangrijke ontmoetingsplaatsen”, vertelt Jens Danneels, schepen van Jeugd. “Ze bieden kinderen en jongeren aangename ontspanning in hun eigen buurt, en bieden kansen tot ontmoeting, ook voor de ouders.” Die ontmoeting wordt de komende jaren gestimuleerd.

Daarom is het ook belangrijk om het aanbod af te stemmen op de buurt. In de Laurierstraat in Zwevezele kwam een collectieve vraag uit de buurt om de bestemming van de groenzone mee te bepalen. De buurtbewoners kwamen aan het woord tijdens een inspraakmoment, waaronder ook de creatieve ideeën van de kinderen. Op die manier werden heel wat verschillende wensen en ideeën gedetecteerd, die zeer uiteenlopend waren: van een volledig akkoord op het oorspronkelijke plan, tot zo goed als geen inrichting.

“Het uiteindelijke plan van inrichting is een compromis waarbij we een evenwicht vonden tussen het bestaande open groene landschap en een leuke speel- en ontmoetingsplek”, vertelt schepen Jens Danneels. “We zochten op welke manier we een meerwaarde kunnen bieden aan de volledige buurt, zodat zowel jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en idealiter samen buiten ‘spelen’. We plaatsten een aantal toestellen zoals een veerkip, schommel en glijbaan, maar er was ook voldoende aandacht voor natuurlijke elementen zoals een heuvel, bloemenweide en extra bomen.”

“Op vrijdag 30 september speelden we het speelterrein in de Laurierstraat officieel in. Gezien de opkomst uit de buurt op de openingsreceptie blijkt de opzet geslaagd en gesmaakt”, zegt burgemeester Lieven Huys. “Zeker een bezoekje waard als je eens in de buurt bent!”

Speelimpulsborden

Op zo goed als elk speelterrein vind je de speelimpulsborden terug, die je uitnodigingen om op een andere manier het speelterrein te gebruiken. Ze zorgen voor een extra (speel) impuls om kinderen uit te dagen met verschillende opdrachten die ze alleen of met vrienden kunnen uitvoeren. Dankzij de opdrachten komen kinderen nóg makkelijker in contact met andere kinderen, maar wordt er ook verbinding gecreëerd tussen de ouders, zelfs als ze elkaar niet kennen.

“De speelimpulsen zorgen voor een extra creatief duwtje in de rug. Zo kan je bijvoorbeeld de opdracht krijgen om met takken, bladeren, stenen… een kabouterdorp te maken! Of om een parcours te maken van toestel naar toestel. Creatief zijn en je fantasie gebruiken is hierbij de boodschap”, vertellen Frederic en Erik van Team Jeugd. “Zo wordt ook het samen spelen gestimuleerd en kan jouw kind zijn of haar creativiteit ten volste naar boven brengen!”

De opdrachten variëren van speelterrein tot speelterrein. Alle speelimpulsen en extra speeltips vind je terug op www.wingene.be/speelimpulsen.

Gepubliceerd op  do 06 okt 2022