Gemeente Wingene

Nieuwe buitenschoolse kinderopvang in Zwevezele geopend

Nu de verbouwingswerken aan kleuterschool De Vlieger in Zwevezele zijn afgerond, kan ook Ferm Kinderopvang er de deuren van de gloednieuwe buitenschoolse kinderopvang openen.

“De goede samenwerking tussen de gemeente, scholengemeenschap Driespan en Ferm Kinderopvang zorgt ervoor dat het aantal opvangplaatsen toeneemt van 56 naar 98 en dat er zo een plaatsje is voor alle kinderen van wie de ouders op zoek zijn naar opvang”, zegt schepen Tom Braet. Een gelijkaardig project staat in de steigers voor de nieuwe Centrumschool in Wingene.

Brede school

“Het opvolgen en organiseren van buitenschoolse kinderopvang en het aanbod van verschillende buitenschoolse activiteiten op elkaar afstemmen, is een verantwoordelijkheid van de gemeente”, steekt schepen Tom Braet van wal. “Van bij het begin van het bouwproject voor De Vlieger in Zwevezele was het onze bedoeling om de buitenschoolse kinderopvang te integreren in de kleuteropvang van de school.”

De Vlieger wordt zo meer dan uitsluitend een onderwijsgebouw, wat kadert binnen de onderwijsvisie van de ‘brede school’. In het geval van De Vlieger betekent dit een sterke samenwerking tussen de gemeente, scholengemeenschap Driespan en Ferm Kinderopvang. “Door de buitenschoolse kinderopvang van Ferm te integreren in de bestaande kleuteropvang van de school, verkleinen we de kloof tussen school en vrije tijd. De opvang wordt de uitvalsbasis van waaruit kinderen kunnen deelnemen aan verschillende buitenschoolse activiteiten, waarvan sommige nu reeds op school worden georganiseerd. Zo verbinden we leren maximaal met leven”, vertelt Hedwig Kerckhove, schepen van Flankerend Onderwijsbeleid.

Groene en natuurlijke speelplaats

Ook tijdens de schoolvakanties wordt de buitenschoolse kinderopvang in De Vlieger een echte ‘place to be’ voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar oud. “De lokalen zijn aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. Om van deze locatie een echte speelparel te maken trokken we met het gemeentebestuur 550.000 euro uit voor de bouw, de inrichting en de buitenaanleg”, zegt schepen Tom Braet.

“Voor de buitenaanleg nam ons Team Jeugd het voortouw. In samenspraak met de kinderbegeleiders van Ferm Kinderopvang en met de mankracht van ons Team Interne Werken werd zo een groene en natuurlijke speelruimte gecreëerd.”

Een frisse wind voor De Vlieger

Intussen zijn ook de bouwwerken van de kleuterschool zelf afgerond. Deze vernieuwing was hoognodig. De speelplaats was sterk verouderd, en ook de eetruimte en keuken voldeden niet meer aan de huidige standaarden. Door dit project op de locatie van het voormalige chiroheem zijn die problemen van de baan. “De Vlieger reflecteert nu het moderne kleuteronderwijs”, zegt directeur Bert Vanbosseghem. “We zijn als school trots op de realisatie en bijzonder tevreden over de goede en intense samenwerking tussen de verschillende partners waardoor we dit project konden verwezenlijken.”

Gelijkaardig project voor nieuwe Centrumschool

Nu de werken aan De Vlieger in Zwevezele afgerond zijn, is het uitkijken naar een gelijkaardig project in het centrum van Wingene. Samen met een nieuwe Centrumschool, een nieuwe academie en het nieuwe kinderdagverblijf Mezennestje komt ook daar een gloednieuwe, ge├»ntegreerde buitenschoolse kinderopvang. “Tegen 2024 zullen we zo elk kind dat schoolloopt in onze gemeente kunnen opvangen binnen de beste omkadering en infrastructuur”, zegt schepen Tom Braet nog. “We realiseren hiermee een van onze prioritaire beleidsacties voor kinderen en jonge gezinnen. Een goede kinderopvang is trouwens niet alleen goed voor het kind dat zich zo maximaal kan ontplooien, maar ook voor de ouders, die de kans krijgen om hun professionele intenties waar te maken.”

Gepubliceerd op  ma 26 apr 2021