Gemeente Wingene

Nieuwe infobrochure ondersteunt ouders in keuze kleuterschool

Ouders staan voor een belangrijke keuze wanneer hun kind twee kaarsjes mag uitblazen: naar welke school stuur ik mijn kind? De gemeentebesturen van Wingene en Ruiselede willen hen hier zo goed mogelijk in ondersteunen.

Samen met Huis van het Kind en de scholengroep Driespan ontwikkelden ze een infobrochure die ouders wegwijs maakt door het schoolaanbod in Ruiselede, Wingene en Zwevezele. Daarnaast biedt de brochure ook praktische tips rond de instapmomenten, de overgang van thuis- of kinderopvang naar het onderwijs, enz.

Kleuterschool, een belangrijke basis

Een kleuter leert in de klas sociale vaardigheden, raakt er vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden. “Om kinderen beter te ondersteunen in hun groei- en ontwikkelingskansen stimuleren we alle ouders van jonge kinderen om hun peuter te laten schoollopen in het kleuteronderwijs”, zegt schepen van Welzijn Tom Braet.

“De schoolkeuze is natuurlijk een grote en belangrijke stap, daarom is het van belang om vooraf zo goed mogelijk ge├»nformeerd te zijn. Dankzij de nieuwe infobrochure kunnen we ouders beter en gerichter informeren”, zegt schepen van Onderwijs Hedwig Kerckhove. “Vanuit Huis van het Kind nemen we ook enkele tips op voor een zachte overgang van thuis- of kinderopvang naar school, en tips rond zindelijkheid”, vult schepen Tom Braet aan.

Hiep hiep hoera! Verjaardagspakket voor de tweejarige

Om dit moment extra in de kijker te zetten, maakten we voor onze tweejarigen een leuk verjaardagspakket. Naast de infobrochure voor ouders, krijgen de feestvarkens een verjaardagskaart, een leuk gadget van Huis van het Kind en kunnen ze hun eigen verjaardagskroontje in elkaar knutselen, met een beetje hulp van mama of papa.

De KIBA-fiche mee in de boekentas

Vorig jaar werd ook de KIBA-fiche in het leven geroepen om de overgang naar school zo goed en zacht mogelijk te doen verlopen. Bij voorkeur wordt de KIBA-fiche ingevuld door de ouder, in samenspraak met het kinderopvanginitiatief, één maand voor schoolstart. Aan de hand van de fiche kan een globaal beeld gevormd worden rond de ontwikkeling van het kind gaande van baby tot peuter. Nuttige informatie kan op deze manier met elkaar gedeeld worden, zodat dat de school over een goeie basis beschikt vooraleer het kind van start gaat. Leerkrachten kunnen op deze manier beter inspelen op de noden en talenten van het kind.

Gepubliceerd op  do 02 mrt 2023