Gemeente Wingene

Nieuwe site aan de Schakel heeft een naam. Welkom in de Blekerie!

Op zaterdag 11 februari, tijdens de plechtige opening, werd de nieuwe naam van de site aan de Schakel onthuld.

Eind december lanceerde de gemeente hiervoor een oproep. Al wie een originele naam in gedachten had, kon zijn of haar suggesties bezorgen. Uit de binnengekomen voorstellen werd uiteindelijk gekozen voor een naam die verwijst naar de historische context van het domein, ‘de Blekerie’. Zowel de inzender van de winnende naam als vijf andere deelnemers werden beloond met een Wingenebon.

De nieuwe site biedt plaats aan het bufferbekken, het mountainbike- en cyclocrossparcours en de hondenloopweide. Het is een mooi eindproduct van een intensief samenwerkingstraject tussen de provincie West-Vlaanderen en de gemeente om langs de Ringbeek een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) aan te leggen.

Goed gevuld openingsweekend

Het openingsweekend had heel wat in petto, met gezellige animatie, verschillende initiaties cyclocross en mountainbike en op zondag de cyclocrosswedstrijd van Wingene for Cycling voor miniemen en aspiranten.

De Blekerie, een knipoog naar het verleden

Na de oproep eind december kwamen maar liefst 101 suggesties binnen. Daarmee ging een jury aan de slag. Uit de top vijf van de jury, viel de keuze uiteindelijke op ‘de Blekerie’.

De naam ‘de Blekerie’ is een ideale naam om de geschiedenis van het domein in ere te houden. De locatie was in de 19e en begin 20e eeuw algemeen gekend als de Bleekeriemeersch, gelegen naast de eerste industriële wasserij van Wingene. Voor een ‘Bleekerie’ was veel water nodig, waarvoor de beek toen afgedamd werd. Er was dus toen al een soort bufferbekken. Men kon er voldoende water opsparen om er ook een watermolen te bouwen. De watermolen werd opgericht in 1855 door Louis Maeyaert, zijn beroep was ‘bleker’. Ook de Blekreke - een straat iets verderop – dankt haar naam aan het bleken van stoffen, en noemde in origine ‘de Bleekreke’, langs waar men uit het dorp naar de bleekmeers trok.

Wingenebon voor de inzender van de winnende naam en vijf andere gelukkigen

Jo Patteeuw, de inzender van de winnende naam, mocht een Wingenebon t.w.v. 100 euro mee naar huis nemen. Ook vijf anderen die een suggestie indienden werden uitgeloot en ontvingen een Wingenebon t.w.v. 20 euro.

Gepubliceerd op  za 11 feb 2023