Gemeente Wingene

Openbare oplaadpunten

De verkoop van elektrische wagens en plug-in hybrides zit in stijgende lijn. In 2017 telden we 14.660 nieuwe inschrijvingen. Samen met het stijgende aantal auto's neemt de nood aan publiek toegankelijke oplaadpunten toe.

Tegen eind 2020 wenst Vlaanderen een basisinfrastructuur van openbare laadpalen te installeren (Clean Power for Transport - plan). Het gaat om 5.000 bijkomende oplaadpalen voor elektrische voertuigen, waarvan vier stuks in Wingene.

Het aanbieden van laadpunten voor milieuvriendelijke wagens past binnen de ambitie van het burgemeestersconvenant, waar de gemeente zich engageerde om de CO2-uitstoot met 20 procent te doen dalen tegen 2020.

Locaties

Eind 2017 werd de eerste laadpaal geplaatst aan de bibliotheek van Wingene-centrum.
De nodige borden volgen binnenkort.

Volgende locaties staan nog op de planning:

In 2018 komt een laadpaal aan de kerk van Zwevezele
In 2019 ter hoogte van de parking Hille
In 2020 ter hoogte van Wildenburg
Er worden per laadpunt steeds twee parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen.

De overzichtskaart van alle (semi-)openbare laadlocaties in Vlaanderen kan teruggevonden worden op: http://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen

Praktisch

Om de laadpaal te kunnen gebruiken, heb je een laadpas (of app) nodig. De laadpas zorgt ervoor dat u uzelf kunt identificeren bij een laadpaal en men weet hoeveel de laadsessie kost. U kan zelf kiezen bij welke firma u een abonnement afsluit. 

De leveranciers van de laadpunten staan in voor de installatie, onderhoud van laadpalen en een storingsdienst. De gemeente stapte via het contract met Eandis in met de CPO Allego.

Gepubliceerd op  di 23 jan 2018