Gemeente Wingene

Gemeente Wingene legt alle evenementen en het verenigingsleven twee weken volledig stil

“Dankzij onze lokale contactopsporing kunnen we met zekerheid zeggen dat het virus ons verenigingsleven is binnengedrongen”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. “We willen erger voorkomen en grijpen onmiddellijk in door ons verenigingsleven en evenementen volledig stil te leggen."

Vanaf dinsdag 20 oktober tot en met zondag 1 november worden, in overleg met de West-Vlaamse gouverneur, alle evenementen op het grondgebied van Wingene verboden. Daarnaast wordt ook het verenigingsleven, zowel op vlak van sport als jeugd als cultuur, volledig stilgelegd, ongeacht de leeftijd van de deelnemers. Dit geldt zowel voor trainingen, wedstrijden, vergaderingen als alle andere bijeenkomsten. De gemeente heeft hiervoor een burgemeestersbesluit opgemaakt.

“Langer wachten is onverantwoord”

“Sinds vandaag bevindt onze gemeente zich in alarmfase 3”, legt burgemeester Hendrik Verkest. “Concreet wil dat zeggen dat alle drempelwaarden overschreden zijn.” De gemeente is geen uitzondering in de regio, maar wil de aangepaste protocollen toch niet langer afwachten. “Dankzij onze lokale contactopsporing kunnen we als gemeente heel concreet aantonen dat verschillende besmettingen gelinkt zijn aan het verenigingsleven”, argumenteert burgemeester Hendrik Verkest. “We kunnen ons bijgevolg niet veroorloven om nog een week te wachten op aangepaste protocollen en ondernemen daarom onmiddellijk actie. Het is onze enige kans om scholen en het economische leven te vrijwaren.” Begin volgende week volgt er een op basis van de cijfers een nieuwe evaluatie.

Rekenen op begrip

De gemeente rekent op het begrip van alle lokale verenigingen en organisatoren. “De eerste reactie van de verenigingen die we al gecontacteerd hebben, is positief”, zegt Lieven Huys, schepen van Jeugd, Cultuur en Sport. “Ze zijn zelf vragende partij voor ingrijpende maatregelen zodat ze hun werking binnenkort in alle veiligheid kunnen hernemen.”

Oproep aan alle inwoners

De gemeentelijke diensten, zoals de bibliotheek, recreatiebad de Alk en alle diensten in het gemeentehuis blijven wel geopend. De burgemeester roept daarnaast alle inwoners op om extra voorzichtig te zijn. “Het virus is opnieuw overal om ons heen en maakt geen uitzonderingen”, benadrukt Hendrik Verkest. “Volg de zes gouden regels en andere maatregelen strikt op en hou het altijd en overal veilig.”

Gepubliceerd op  ma 19 okt 2020