Gemeente Wingene

De restafvalzak wordt duurder (maar dat hoeft je eigenlijk niets meer te kosten)

Vanaf 1 januari 2020 verhoogt MIROM de prijs van de restafvalzakken. Maar wie slim sorteert en bijvoorbeeld minder voedsel weggooit, zal dit niet of amper voelen in haar of zijn portemonnee...

Vanaf 1 januari 2020 verhoogt MIROM de prijs naar 1,70 euro voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine. Nu nog restafvalzakken hamsteren heeft geen zin, want vanaf 1 maart 2020 worden de oude zakken enkel nog opgehaald als ze voorzien zijn van een sticker. De stickers zijn al vanaf 1 december te koop bij MIROM Roeselare, in het gemeentehuis of op het recyclagepark. 

Waarom worden de restafvalzakken duurder? 

De laatste prijsaanpassing dateert van bijna zes jaar geleden, terwijl de inzamelkosten, de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen fors zijn toegenomen. Het principe van 'de vervuiler betaalt' wil alle gebruikers ook aansporen om meer en beter te sorteren.

Op basis van een huisvuilzakanalyse die MIROM in 2018 liet uitvoeren, is dat ook haalbaar voor elke burger. Door bewust aan te kopen, goed te bewaren en te koken met restjes, kan je als burger grondig besparen, maar er zit ook nog grote winst in het beter sorteren van PMD, textiel en papier & karton. Meer tips over hoe je dat kan doen, vind je op de website van Mirom.

Praktisch

De nieuwe restafvalzakken zijn vanaf 1 januari 2020 te koop in de bestaande verkooppunten in de regio van MIROM Roeselare. Tot 1 maart 2020 kan je nog gebruikmaken van de huidige afvalzakken. Daarna ben je verplicht om de oude afvalzakken te voorzien van een sticker, anders worden ze niet opgehaald. Oude zakken met stickers mag je nog gebruiken tot eind 2021.

De stickers kan je vanaf 1 december kopen bij MIROM Roeselare, in het gemeentehuis of op het recyclagepark. Op de website van MIROM vind je een overzicht.

Voor de PMD-zakken komt er een nieuwe opdruk en is er ook een kleine prijsaanpassing (0,15 euro i.p.v. 0,125 euro). De oude PMD-zakken blijven gewoon geldig.

  Zak Rol Sticker huidige zak
Grote restafvalzak € 1,70 € 17 voor 10 € 0,40
Kleine restalvalzak € 0,85 € 8,5 voor 10 € 0,20
PMD-zak € 0,15 € 3 voor 20 /
De afvalsticker wordt per stuk verkocht en bestaat uit twee delen. Voor de grote afvalzak gebruik je de volledige sticker, voor de kleine afvalzak halveer je de sticker. De stickers zijn te koop in het gemeentehuis, op het recyclagepark en bij MIROM Roeselare.
Gepubliceerd op  vr 15 nov 2019