Gemeente Wingene

OCMW Wingene en vzw Gabriel onderzoeken samen oprichting voedselbank

OCMW Wingene en vzw Gabriel onderzoeken samen of de erkenning tot officiële voedselbank haalbaar is. Dat werd beslist tijdens een constructief overleg tussen beide partijen.

Eind vorig jaar stelde vzw Gabriel zich voor aan het gemeentebestuur met de vraag om erkend te worden als voedselbank. Zo’n erkenning zorgt ervoor dat de organisatie voeding kan aanvragen bij de Voedselbank West-Vlaanderen alsook bij het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). “Aan de erkenning zijn, naast een aantal voordelen, ook bepaalde voorwaarden verbonden zoals de samenwerking met het OCMW, een plan van aanpak en transparantie in de werking van de vzw, de invoering van een winkelsysteem … “, verduidelijkt Tom Braet, schepen van Welzijn. “Deze voorwaarden zijn er niet zomaar, ze moeten zorgen voor continuïteit en de garantie op minimale kwaliteit.” Tijdens het gesprek tussen de vzw en het OCMW werd duidelijk dat de vzw ten volle bereid is om te voldoen aan deze voorwaarden. “Het is voor ons als OCMW de enige manier om de vzw te kunnen erkennen en een samenwerking op te starten.”

Samen meer bereiken

Hoewel OCMW Wingene momenteel al twee succesvolle samenwerkingen heeft lopen met voedselbank De Kapstok in Pittem en vzw Doorgang in Tielt, is er vanuit het OCMW evenzeer bereidheid om samen te werken met een voedselbank dichter bij huis. “We hopen erop gezamenlijk een mooi traject te kunnen doorlopen dat leidt tot een succesvolle samenwerking. Hand in hand kunnen we immers nog meer bereiken”, besluit schepen Tom Braet. “Met onze brugfiguren en het team van maatschappelijk werkers op wie je steeds kan rekenen, zorgen we nu al voor onze meest kwetsbare inwoners. Maar we willen de drempel naar hulp nog verder verlagen. We zien dus zeker mogelijkheden in een samenwerking met gemotiveerde burgers zoals Carla Carpels die deze vzw vier jaar geleden opstartte vanuit haar garage.”

Gepubliceerd op  di 19 jan 2021