Gemeente Wingene

Omgeving veldkapel Sint-Pietersveld wordt aangepakt

De plannen voor de omgevingsaanleg van de gerestaureerde veldkapel in Sint-Pietersveld op de grens met Ruiselede zijn klaar. Tot en met 6 april loopt het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning.

OPROEP: Naar aanleiding van de geplande renovatie van enkele graftekens met erfgoedwaarde (zie onderaan deze pagina) is de Vlaamse Landmaatschappij op zoek naar familieleden van wie op de begraafplaats begraven ligt. Je kan contact opnemen met stafmedewerker Annelies Van Tomme van de gemeente Ruiselede via annelies.vantomme@ruiselede.be of 051 70 84 20.

In het kader van het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs heeft de Vlaamse Landmaatschappij, in nauwe samenwerking met ons als gemeente, buurgemeente Ruiselede en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed, een plan opgemaakt voor de omgevingsaanleg rond de eerder gerestaureerde veldkapel in Sint-Pietersveld.

Voor welke werken wordt er een vergunning aangevraagd?

Rond de veldkapel wordt het bomenbestand uitgedund. Extra aandacht gaat daarbij naar het vrijstellen van de historische lindebomen, die samen een ommegang vormden. Het doel van de dunning is dat de resterende bomen zich vrij kunnen ontwikkelen. De stam van een aantal te kappen bomen blijft vanuit ecologische overwegingen staan. Eén van de te kappen Amerikaanse eiken langs de Vagevuurstraat wordt gesculpteerd met bijvoorbeeld het silhouet van Onze-Lieve-Vrouw. Dit als speelse verwijzing naar de kapel.

Er zijn ook werken gepland voor de herwaardering en omvorming van de historische begraafplaats tot natuurbegraafplaats met urnenbos, op het grondgebied van Ruiselede. Voor de bezoekers van de natuurbegraafplaats wordt op het grondgebied van onze gemeente een kleine parkeerzone ingericht met drie parkeervakken in gefundeerd gazon.

Aan de eerder geplaatste overdekte zitruimte komen vier fietssteunen en een kleine infotafel. Ook aan de kapel wordt een kleine infotafel geplaatst.

Langs de Vagevuurstraat/Bruggesteenweg wordt binnen enkele jaren, onder andere op het perceel van de kapel, een vrijliggend, dubbelrichtingsfietspad aangelegd door de provincie West-Vlaanderen. Hierop inspelend wordt een halfverharde, recreatieve fietsverbinding tussen de toegangsweg tot de begraafplaats en de Planterijstraat aangelegd.

Op de historische begraafplaats, op grondgebied Ruiselede, worden de graftekens met erfgoedwaarde gerestaureerd. In totaal gaat het over 22 graftekens, waaronder het centrale grafmonument. Concreet zullen graftekens worden rechtgezet of opnieuw gefundeerd, metselwerk wordt hersteld en scheuren worden weggewerkt. De financiering gebeurt met middelen van het Vlaams Gewest (landinrichting) en de gemeente Ruiselede.

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek loopt tot en met 6 april. Je kan de plannen inkijken bij Dienst Omgeving in het gemeentehuis. 

Gepubliceerd op  wo 17 mrt 2021