Gemeente Wingene

Onttrekkingsverbod op enkele onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen

In kader van de aanhoudende droogte, heeft gouverneur Carl Decaluwe een oppompverbod ingesteld op een aantal onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. Het oppompverbod geldt onder meer voor het stroomgebied van de Rivierbeek. Hierdoor valt heel het grondgebied van Zwevezele onder dit verbod.

Na de tweede helft van april viel er amper neerslag. De weersvoorspellingen sturen aan op warme, zomerse dagen met de kans op beperkte neerslag. Onvoldoende om naar een normale situatie te evolueren. De verwachting is dat we evolueren naar een uiterst droge situatie met recordwaarden.

Sinds 1 april was er in West-Vlaanderen al een permanent ‘onttrekkingsverbod’ van kracht in het stroomgebied van de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek.

Vanaf dinsdag 17 mei volgt ook tijdelijk het stroomgebied van de Rivierbeek.

Er zijn enkele uitzonderingen van toepassing:

  • Onttrekkingen met weidepompen voor drenking van vee in weides;
  • Onttrekkingen met zonnepompen voor weidevogels
  • Onttrekkingen door hulpdiensten in geval van nood wanneer er geen alternatief voor handen is;
  • Onttrekkingen voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, op voorwaarde dat de gebruiker van de toestellen dusdanig te werk gaat dat er geen risico is op puntverontreiniging;
  • Door de waterbeheerder gemachtigde onttrekkingen via een gravitaire overloop met vaste hoogte die er voor zorgt dat er enkel een onttrekking gebeurt wanneer de minimumpeilen verzekerd zijn.

Lees hier het politiebesluit van de gouverneur.

Gepubliceerd op  di 17 mei 2022