Gemeente Wingene

Onze gemeente erkent European Disability Card voor personen met een handicap

Onze gemeente gaat voortaan gebruikmaken van de European Disability Card. Aan de kaart zijn voordelen en ondersteuning gekoppeld voor personen met een handicap. Zo wordt hun toegang tot cultuur, sport en vrije tijd nog bevorderd. Ook verenigingen worden opgeroepen om op de kaart in te zetten

De European Disability Card wil de toegankelijkheid voor personen met een handicap en hun integratie in de maatschappij bevorderen. Aan het Europese project nemen acht EU-lidstaten, waaronder België, deel. Personen met een handicap kunnen de kaart gratis aanvragen bij een van de vijf Belgische instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap. “Wie de kaart wil aanvragen, kan in het sociaal huis terecht voor een helpende hand”, zegt schepen Tom Braet.

Voordelen en ondersteuning bundelen

Onze gemeente biedt op vandaag al heel wat voordelen en ondersteuning aan personen met een handicap aan: voorbehouden plaatsen voor rolstoelgebruikers bij cultuurvoorstellingen en grote evenementen, gebruik van de tillift in recreatiebad de Alk, inclusieve speelpleinwerking, een groot aanbod van grootletter-, luister- en digitale audioboeken in de bibliotheek, … “Door te werken met de European Disability Card worden al deze maatregelen netjes gebundeld. Daardoor wordt het voor personen met een handicap duidelijker waarvoor ze bij ons als gemeente terechtkunnen en van welke voordelen ze gebruik kunnen maken”, zegt schepen Lieven Huys.

“We willen de bestaande voordelen ook systematisch uitbreiden”, vult schepen Tom Braet aan. “Vanaf 1 januari 2020 krijgt per kaarthouder één begeleider gratis toegang in recreatiebad de Alk en bij alle activiteiten die we als gemeente organiseren.” In de nieuw te bouwen theaterzaal worden voor de voorstellingen uit de eigen cultuurprogrammatie plaatsen voorbehouden voor personen met een handicap.

Verenigingen motiveren en belonen

De gemeente wil ook de vele verenigingen en organisatoren van cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten aanmoedigen om zich als partner te registreren. “Je kan als partner zelf kiezen welke voordelen je toekent”, legt schepen Lieven Huys uit. “We plannen in het voorjaar van 2020 nog een campagne waarbij we het engagement van de vereniging vragen via de ondertekening van een charter. Deelnemende verenigingen worden daarvoor beloond aan de hand van het bestaande subsidiebeleid.”

Gepubliceerd op  di 22 okt 2019