Gemeente Wingene

Onze gemeente kleurt roze en zet Bevolkingsonderzoek Borstkanker in de kijker

Verschillende acties, van een gratis theatervoorstelling tot een gezondheidsquiz, moeten ervoor zorgen dat inwoonsters zich voldoende geïnformeerd en gemotiveerd voelen om zich preventief te laten onderzoeken. "Tijdige opsporing is van levensbelang", benadrukt schepen Tom Braet.

“Als Gezonde Gemeente leggen we de lat hoog”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn. “We willen elke vrouw tussen de 50 en 69 jaar aanmoedigen om een gratis, kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten maken.”

38 % doet het nog niet

Grote roze linten sieren het gemeentehuis en het Sociaal Huis. Het is een van de acties om het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in oktober onder de aandacht te brengen. “Dat is meer dan nodig”, benadrukt schepen Tom Braet. “In onze gemeente laat 61,6 % van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich onderzoeken op borstkanker. Dat wil zeggen dat nog steeds 38 % geen kwaliteitsvolle screeningsmammografie laat nemen. Daar moeten we verandering in brengen. In samenwerking met het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) Midden-West-Vlaanderen, hebben we als Gezonde Gemeente een actieplan opgesteld.”

Bespreekbaar maken

Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit om tweejaarlijks deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een gratis screeningsmammografie spoort afwijkingen in de borsten vroegtijdig op, nog voor er symptomen optreden. “Door borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken, worden verwikkelingen en zwaardere behandelingen vermeden en vergroot de kans op genezing”, zegt schepen Tom Braet. “Tijdig opsporen is dus van levensbelang.”

De gemeente wil haar inwoonsters in eerste instantie zo goed mogelijk informeren over het bevolkingsonderzoek. “We willen drempels verlagen en het onderwerp bespreekbaar maken, zodat vrouwen voldoende kennis hebben over het bevolkingsonderzoek en een bewuste keuze kunnen maken over hun deelname”, klinkt het bij de gemeente.

Van gratis theatervoorstelling tot gezondheidsquiz

Tijdens oktober, de internationale borstkankermaand, plant de gemeente verschillende acties om het thema onder de aandacht te brengen. “In de bibliotheek in kerk Hille kunnen bezoekers in oktober deelnemen aan een gezondheidsquiz”, vertelt schepen Tom Braet. Op dinsdag 12 oktober organiseert de bibliotheek, in samenwerking met Davidsfonds Zwevezele en Markant Zwevezele, een gratis theatervoorstelling over het boek van Liesbeth Van Impe ‘Chemodag is de beste dag van de week’. De hoofdredactrice van Het Nieuwsblad, die zelf afkomstig is van Zwevezele, voorziet daarbij het voorwoord. Daarnaast trekken enkele enthousiaste vrouwenverenigingen naar de wekelijkse markten in Wingene en Zwevezele om het thema er in de kijker te zetten en ook de personeelsleden van de gemeente worden ingeschakeld. “Al onze medewerkers dragen in oktober het roze lintje en fietsten eerder ook al een mooi bedrag bij elkaar voor Think Pink”, klinkt het bij de gemeente. “We hopen met deze inspanningen een stap in de goede richting te zetten en meer en meer vrouwen te overtuigen om zich preventief te laten onderzoeken”, besluit schepen Tom Braet.

Meer info over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker vind je hier

Gepubliceerd op  do 30 sep 2021