Gemeente Wingene

Leerlingen school Wildenburg veilig op weg naar school met gloednieuwe schoolroutekaart

Bij de start van het nieuwe schooljaar krijgt iedere leerling van de Vrije Basisschool Wildenburg een gloednieuwe schoolroutekaart mee naar huis. De schoolroutekaarten maken deel uit van het actieplan om schoolomgevingen zo verkeerveilig mogelijk te maken.

Een schoolroutekaart is een plattegrond van de ruime schoolomgeving. De kaart duidt de veiligste fiets- en wandelroutes naar school aan. Aan de hand van duidelijke tips en foto’s zien de leerlingen en hun begeleiders hoe ze op gevaarlijke plaatsen toch veilig kunnen stappen of fietsen.

Bijkomend fietspad biedt extra veiligheid

“We hebben gewacht met de schoolroutekaart voor Wildenburg op de voltooiing van de werken langs de Beernemsteenweg”, zegt Hedwig Kerckhove, schepen van Onderwijs en Openbare Werken. “Tijdens deze werken hadden we trouwens veel aandacht voor de verkeersveilige schoolomgeving. Zo hebben we ter hoogte van de aansluiting van de Gravestraat met de Beernemsteenweg als gemeente een extra stukje fietspad aangelegd. Daardoor moeten leerlingen niet langer de drukke Beernemsteenweg oversteken om de school te bereiken.”

Octopusgemeente

De schoolroutekaarten maken onderdeel uit van het Octopusplan. Gemeente Wingene is sinds het schooljaar van 2017-2018 aangesloten bij het Octopusplan van Voetgangersbeweging vzw. Octopusgemeenten krijgen in ruil voor een jaarlijkse bijdrage ondersteuning in de vorm van campagnemateriaal en begeleiding bij het uitwerken van verkeersveilige schoolroutes. De scholen kunnen zich vervolgens gratis aansluiten en van de Octopusvoordelen genieten.

Verkeerseducatie

De schoolroutekaarten zijn op maat gemaakt voor lagereschoolleerlingen. Door hun handige zakformaat en de aantrekkelijke lay-out zijn ze heel geschikt om in de klas te gebruiken wanneer er gewerkt wordt rond veilig en duurzaam verkeer. Burgemeester Lieven Huys: “De schoolroutekaarten zijn een goed voorbeeld van hoe we als gemeente met verkeerseducatie het verschil kunnen maken op vlak van kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer. We hopen dat we hiermee ook de ouders kunnen overtuigen om meer te fietsen en te stappen.”

Alle schoolroutekaarten zijn te downloaden via de website van de gemeente: https://www.wingene.be/verkeersveilige-schoolomgevingen.

Gepubliceerd op  wo 01 sep 2021