Gemeente Wingene

Onze gemeente zet samen met Unizo in op uitbreiding AED-toestellen

Sinds 2019 is onze gemeente door het Rode Kruis erkend als een Hartveilige gemeente. Verschillende openbare AED-toestellen werden geïnstalleerd, gratis opleidingen werden voorzien voor inwoners en het gemeentepersoneel, en bedrijven of verenigingen kunnen via een subsidie zelf een toestel aankopen.

Dankzij de subsidie nam Unizo het initiatief om 4 extra toestellen te voorzien op de bedrijventerreinen in Wingene en Zwevezele. Hiermee zijn er in totaal zo’n 15 AED-toestellen publiek toegankelijk in de gemeente Wingene.

Uitbreiding AED-toestellen

“De aanwezigheid van een automatische externe defibrillator (AED) op publiek toegankelijke plaatsen kan levens redden”, benadrukt schepen van Sport, Jens Danneels. “Het toestel maakt een geautomatiseerde analyse van het hartritme en bepaalt of een elektrische shock nodig is bij hartproblemen. Als hartveilige gemeente hebben we al mooie stappen vooruit gezet in het traject”, vertelt schepen Danneels.

In 2022 waren negen AED-toestellen aanwezig in de gemeente: aan elke (parochie)kerk, bij de sporthallen in Wingene en Zwevezele én aan de school de Regenboog. “Dankzij onze subsidie en de extra AED-toestellen bereiken we een nóg betere spreiding en bereikbaarheid van de levensreddende toestellen op plaatsen waar veel mensen komen, waaronder nu ook de bedrijventerreinen”, vertelt schepen van Lokale Economie, Ann Mesure.

“Het financiële duwtje in de rug spoorde ons aan om extra AED-toestellen te voorzien op makkelijk toegankelijke plaatsen op de bedrijventerreinen Flandria, Hille, Verrekijker en Wildenburg. Zo dragen wij ook ons steentje bij om op zoveel mogelijk locaties hulp te kunnen bieden bij hartfalen”, vertelt Nathalie Bauwens, voorzitter van Unizo Wingene-Zwevezele.

AED-locaties in Wingene en Zwevezele

De beschikbare AED-toestellen bevinden zich aan:

 • alle kerkgebouwen (Hille, Zwevezele, St-Jan, Wildenburg, kapel St-Elooi en Wingene)
 • de sporthallen (Tuimelaar Wingene, Zwaluw Zwevezele en TC Aquila)
 • campusschool De Vlieger – De Regenboog
 • de Schakel in Wingene (thv. de inkom van het ontmoetingshuis … )
 • bedrijventerreinen
  • Verrekijker (thv. bedrijfsdoorgangsgebouwen ’t Werkpand)
  • Hille (thv. recyclagepark)
  • Flandria (thv. het pompstation van Aquafin aan de Kortrijksesteenweg)
  • Wildenburg (thv. Segway)

Een overzicht van alle AED-locaties vind je hier

Meer info rond Wingene als Hartveilige gemeente

Gepubliceerd op  vr 12 jan 2024