Gemeente Wingene

Onze gemeente zet verder in op hartveiligheid

Sinds 2019 mogen we ons een Hartveilige gemeente noemen. De erkenning door het Rode Kruis werd toegekend dankzij de installatie van enkele AED-toestellen op openbaar domein en het inzetten op opleidingen voor het gemeentepersoneel.

In 2022 gaat de gemeente nog een heuse stap verder. De locaties van de toestellen worden uitgebreid, gratis reanimatie- en AED-opleidingen worden voorzien en bedrijven of verenigingen worden aangespoord om zelf een toestel aan te kopen aan de hand van een subsidie. 

Nieuw gemeentelijk reglement Hartveilige gemeente

Op de gemeenteraad van maandag 28 maart 2022 werd het nieuwe reglement Hartveilige gemeente goedgekeurd. Via dit reglement wil de gemeente een sterk net van AED-toestellen over de hele gemeente realiseren. Het subsidieert hiervoor € 1 200 aan bedrijven of verenigingen die willen overgaan tot de aankoop van een eigen AED-toestel dat op een makkelijk toegankelijke plaats wordt opgehangen en 24 op 24 bereikbaar blijft.

Bovendien wordt ook het onderhoud van deze AED-toestellen onder gemeentelijke vleugels genomen. Alle toestellen zullen worden opgenomen in een gemeentelijke inventaris, raadpleegbaar via de website van de gemeente.

Als tweede luik biedt het reglement de mogelijkheid om gratis opleidingen AED en defibrillatie te volgen, georganiseerd in samenwerking met het lokale Rode Kruis Zwevezele.

AED-toestellen aan ieder kerkgebouw

Gemeente Wingene zal alvast één AED-toestel per kerkgebouw plaatsen: in Wildenburg, Hille, Sint-Elooi, Sint-Jan, Wingene-centrum en Zwevezele-centrum. Kerken zijn immers centrale, goed zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaatsen.

Opleidingen voor het grote publiek

Het is minstens even belangrijk dat zoveel mogelijk mensen opgeleid worden om deze toestellen te gebruiken. “Daarom werken we de komende maanden samen met de lokale afdeling van het Rode Kruis in Zwevezele om verschillende opleidingsmomenten reanimeren en defibrilleren te voorzien voor het grote publiek”, zegt schepen van Sport, Jens Danneels

“In iedere parochiekerk zullen we een gratis opleiding organiseren. Alle omwonenden en geïnteresseerden zijn meer dan welkom om de opleiding te volgen. Hoe meer mensen deze opleiding volgen, hoe groter de kans dat er iemand in de buurt is wanneer iemand hartfalen heeft”, klinkt het bij Rode Kruis Zwevezele.

Wingenaren worden warm opgeroepen om deel te nemen aan de opleidingen.

Meer info kan je terugvinden op www.wingene.be/hartveiligegemeente

Gepubliceerd op  di 29 mrt 2022