Gemeente Wingene

Zorg jij er ook voor dat jouw afval niet te vroeg buiten staat?

Regelmatig stellen we vast dat sommige inwoners hun afval veel te vroeg buiten plaatsen. Dit kan voor onnodige overlast zorgen. Het oogt slordig en katten of kraaien krijgen de kans om afvalzakken open te krabben. Bij winderig weer verhoogt het risico bovendien dat je afval gaat rondvliegen.

Wanneer zet ik mijn afval het beste buiten? 

Zoals vermeld op de ophaalkalender vragen we je om afval ten vroegste vanaf 19 uur de avond voor de ophaling buiten te plaatsen. Opgepast, het is ook niet aangewezen om het afval pas op de ophaaldag zelf aan te bieden. Door wegenwerken, pannes of een nieuwe ophaler kan het immers gebeuren dat de ophaalwagen op een ander uur dan gewoonlijk langskomt.Ophaling is al mogelijk vanaf 6 uur 's morgens. De exacte ophaaldagen vind je terug in jouw ophaalkalender. Met de Recycle!-app kan je de kalender ook raadplegen op je smartphone of tablet. Het veel te vroeg aanbieden van afval is eigenlijk sluikstorten, waarbij GAS-boetes kunnen toegepast worden.

Enkele tips van de afvalophalers

  • Maak het niet te zwaar. Een restafvalzak en een pakket papier mogen maximaal 15 kg wegen.
  • Gebruik reglementaire MIROM-zakken en bind je papier en karton stevig samen met natuurtouw of verzamel het in een kartonnen doos.
  • Zet je afval op een goed zichtbare en bereikbare plaats op het voetpad. Zorg dat het afval geen voetgangers of fietsers hindert.
  • Stop geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen in je afvalzak. Ook verf en frituurolie horen niet thuis in je afvalzak en breng je naar het recyclagepark.

Rode sticker

Afval dat verkeerd is gesorteerd of te veel weegt, kan blijven staan. Kreeg je een rode sticker? Neem het afval terug binnen, sorteer correct en bied je afval de volgende ophaalronde opnieuw aan.

Mag ik bij stormweer afval buitenzetten?

Dat mag, op voorwaarde dat je je afval correct aanbiedt en ervoor zorgt dat het niet op de openbare weg terechtkomt. Je blijft als inwoner verantwoordelijk voor je afval dat buitenstaat, ook als het door stormweer op de openbare weg terechtkomt. Gebeurt dat toch, dan moet je het afval zelf verzamelen of opruimen.

Alvast bedankt aan iedereen die meewerkt om onze gemeente netjes te houden!

Gepubliceerd op  wo 06 okt 2021