Onlangs onderzocht de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de bodem en het grondwater op de gemeentelijke brandweersites in de Beernemstraat en Bruggestraat.
Uit de analyse van de stalen blijkt dat er geen aanwijzing is op een ernstige PFAS-verontreiniging in de bodem. Op basis van de resultaten in het grondwater adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid wel om beperkte "no regret-maatregelen" te nemen voor het gebruik van grondwater in een straal van 500m rond die sites. De bewoners ontvangen hieromtrent eerstdaags schriftelijke toelichting.
Wat is PFAS?
PFAS is een afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die water-, vuil- of vetafstotend zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in brandblusschuim, anti-aanbaklagen, waterafstotend textiel en sommige cosmetica en huishoud.
Waarom zijn er maatregelen nodig?
Op verschillende meetpunten op de site van de brandweerkazernes stelde men, zoals bij de meeste kazernes in Vlaanderen, verhoogde waardes van PFAS vast in het grondwater.
Woon je in een straal van 500m rondom de site, dan is er een risico dat je door gebruik van grondwater meerdere keren in contact komt met deze chemische stoffen.
Geen paniek: er is geen onmiddellijk gevolg voor je gezondheid. Maar een langdurige blootstelling aan PFAS kan op termijn wel gevolgen hebben.
Wat moet je doen?
Het is belangrijk om zo weinig mogelijk in contact te komen met PFAS. Heb je een grondwaterput? Vermijd dan het gebruik van water uit je grondwaterput voor bepaalde toepassingen:
Grondwater WEL nog gebruiken |
Grondwater NIET meer gebruiken |
- om je auto te wassen - om het toilet door te spoelen - om sierplanten water te geven - om je oprit af te spuiten
|
- als drinkwater of ijsblokjes
- om te koken - om koffie/thee te zetten - om je moestuin te bevochtigen - om zwembad(jes) te vullen |
Hoe verloopt het verdere onderzoek?
Het wetenschappelijke onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop bezig.
Er gebeurde enkel een verkennend onderzoek op de terreinen van de brandweer.
Op deze risicolocatie zal men de PFAS-verontreiniging nu verder gaan onderzoeken en nauwkeuriger in kaart brengen.
Op basis van deze resultaten en nieuwe wetenschappelijke inzichten kan het Agentschap Zorg & Gezondheid de huidige maatregelen behouden dan wel aanpassen.
Waar vind je meer informatie?
- Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS vind je op de centrale website: www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.
- Algemene vragen over PFAS kan je sturen naar pfas@vlaanderen.be.