Gemeente Wingene

Pop-up-cyclocrossparcours als uitlaatklep voor jong en oud

Vanaf vrijdagavond 5 februari 2021 kunnen sportievelingen zich gedurende twee weken uitleven op een tijdelijk cyclocrossparcours in het Kasteelpark in Zwevezele.

Een zandbak, balkjes, een loopgedeelte, een natuurlijke helling en afdaling … Wie zich even Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout of Wout van Aert wil wanen, kan vanaf vrijdagavond 5 februari tot en met zondag 21 februari terecht op het pop-up-cyclocrossparcours in het Kasteelpark in Zwevezele.

Extra uitdagend alternatief voor geannuleerde Kasteelcross

In Wingene wordt de krokusvakantie jaarlijks afgesloten met de Kasteelcross. “Gemiddeld nemen daar zo’n vijftig jongens en meisjes aan deel”, vertelt schepen Jens Danneels. “Door de huidige coronamaatregelen moeten we de wedstrijd noodgedwongen annuleren, maar we willen deze sportievelingen niet teleurstellen en zo is het idee voor dit alternatief gegroeid.” De gemeente zorgde voor een extra uitdagend parcours dat gedurende twee weken vrij gebruikt kan worden. “Er zijn heel wat nieuwe hindernissen”, aldus schepen Jens Danneels. “Maar anderzijds is het ook laagdrempelig genoeg en heb je geen speciale fiets nodig om het parcours uit te testen. Iedereen is welkom!” Een fietshelm is wel verplicht. De gemeente vraagt ook om de coronamaatregelen inzake samenscholingen en afstand houden op en rond het parcours goed op te volgen. Het speelterrein en het Kasteelpark zelf blijven steeds toegankelijk voor bezoekers zonder fiets.

Meer informatie over het parcours kan je hier terugvinden. 

Focussen op wat wel nog kan

De gemeente hoopt dat ook veel kinderen en jongeren van het crossparcours gebruikmaken om zich uit te leven. “We zijn bezorgd over het welzijn van onze jonge inwoners tijdens deze moeilijke periode”, benadrukt schepen Jens Danneels. “Daarom moedigen we hen aan om te blijven bewegen in de gezonde buitenlucht en te focussen op wat ze wel nog mogen. Er is licht aan het einde van de tunnel.” Naast het crossparcours is ook het skatepark aan sporthal de Zwaluw in Zwevezele tijdens de krokusvakantie elke dag geopend tussen 10 en 17 uur.

Tienerwerking

De gemeente leverde, naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen voor de buitenschoolse activiteiten, ook inspanningen om een extra aanbod voor kinderen en jongeren tijdens de krokusvakantie te voorzien. “Voor de tieners ouder dan twaalf jaar werden enkele uitstappen geannuleerd”, zegt schepen Jens Danneels. “Maar dat vangen we op door de tienerwerking, die we in normale tijden voorbehouden voor de zomervakantie, ook in te zetten tijdens de krokusvakantie.” Het aantal deelnemers voor de sportkampen voor kleuters en kinderen jonger dan dertien jaar werd dan weer verhoogd. “We maken telkens twee groepen van 25 deelnemers, waardoor we meer kleuters en kinderen aan het sporten kunnen krijgen”, zegt schepen Jens Danneels. Momenteel zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via deze pagina.

Gepubliceerd op  vr 05 feb 2021