Gemeente Wingene

Recordaantal vrijwiligers voor zwerfvuilactie

In de strijd tegen zwerfvuil organiseerden we op zaterdagvoormiddag 23 maart 2019 een grote schoonmaakactie. Maar liefst meer dan 130 vrijwilligers trokken door de straten om er het achtergelaten afval op te ruimen. Een dikke 'dank je wel' aan alle deelnemers.

Zwerfvuil ontsiert niet alleen de straten en de pleinen van onze gemeente. Het is ook schadelijk voor de landbouw en de natuur. Om het probleem een halt toe te roepen, organiseren we daarom jaarlijks een zwerfvuilactie. Het maakt burgers ervan bewust dat afval niet zomaar achteloos achtergelaten kan worden. “Voor deze grote lenteschoonmaak rukten meer dan 130 enthousiaste deelnemers uit. Dat is bijna dubbel zoveel als vorig jaar en verdient toch een dikke merci!”, vertelt schepen van Milieu en Klimaat Brecht Warnez. De groep vrijwilligers bestond onder meer uit leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar, de milieuraad, de KWB, het Bewonersplatform Sint-Jan, het oudercomité van Sint-Elooi, de Chiromeisjes van Zwevezele en verschillende straatcomités.


Statiegeldzwerfvuil
Het zwerfvuil werd gescheiden verzameld: een deel ‘statiegeldzwerfvuil’ en een deel ‘restzwerfvuil’. Het statiegeldzwerfvuil zijn alle plastic flessen en blikjes waarop de Vlaamse overheid statiegeld zou kunnen innen. De actie is een gevolg van het unanieme gemeenteraadsbesluit en initiatief van de milieuraad om als gemeente toe te treden tot de Statiegeldalliantie. “Door het afval gescheiden in te zamelen, kunnen we meteen meten hoeveel zwerfvuil er vermeden kan worden door de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Het resultaat was opmerkelijk. Maar liefst 30 procent van het zwerfvuil bestaat uit plastic flessen en blikjes”, legt de schepen uit.

Daarnaast blijft de gemeente ook zelf de strijd aangaan tegen zwerfvuil. Jaarlijks worden alle bermen geruimd en het gemeentebestuur wil ook blijven inzetten op bewustmaking via campagnes, de ondersteuning van de vrijwillige buurtbeheerders en de handhaving via camerabewaking.

Gepubliceerd op  za 23 mrt 2019