Gemeente Wingene

Recreatiebad de Alk in september gesloten voor ingrijpende werken en onderhoudsbeurt

Vanaf dinsdag 1 september tot en met vrijdagmiddag 9 oktober blijven de deuren van recreatiebad de Alk gesloten voor het publiek. Tijdens deze periode laat de gemeente niet alleen de jaarlijkse onderhoudsbeurt maar ook ingrijpende werken uitvoeren.

Update 24 september: Wegens onvoorziene omstandigheden wordt de sluitingsperiode van de Alk verlengd. Zonder bijkomende onvoorziene omstandigheden heropenen de deuren van het recreatiebad op vrijdagmiddag 9 oktober om 16.30 uur. Tot dan! 

De werkzaamheden in het recreatiebad zijn grondig voorbereid en de planning staat intussen volledig op punt. “De sluitingsperiode is enkele weken langer dan andere jaren, maar door de vele bijkomende werken hebben de aannemers elke werkdag nodig”, vertelt schepen Lieven Huys. “Ons recreatiebad is intussen 20 jaar oud en inmiddels toe aan een grondige opknapbeurt zodat we er ook de komende jaren nog veel zwemplezier aan kunnen beleven.” Aangezien het over ingrijpende werken gaat waarbij verschillende aannemers, maar ook een studie- en architectenbureau bij betrokken zijn, konden de werken onmogelijk uitgevoerd worden tijdens de eerdere sluitingsperiode omwille van het coronavirus.

Elektriciteit opwekken en water verwarmen met nieuwe warmtekrachtkoppeling

Een van de belangrijkste werken die uitgevoerd worden, is de vernieuwing van de technische installatie in de kelder. Daar wordt de oude stookketel vervangen door een gloednieuwe warmtekrachtkoppeling met nieuwe ketels. De investering bedraagt 125.000 euro, waarvan 100.000 euro betaald wordt door de Provincie West-Vlaanderen. “De warmtekrachtkoppeling zorgt ervoor dat we zelf elektriciteit kunnen produceren die rechtstreeks in het recreatiebad gebruikt wordt”, aldus schepen Lieven Huys. “Bij het produceren van deze elektriciteit komt warmte vrij die we gaan inzetten om het zwembadwater te verwarmen. Een win-winsituatie dus.” De investering past binnen het Burgemeestersconvenant en de ambitie van de gemeente om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens veertig procent te verminderen. Concreet leidt de installatie van de warmtekrachtkoppeling tot een CO2-vermindering van 47 ton per jaar.

Grondige poets- en onderhoudsbeurt

Naast de werken in de kelder wordt er ook in de zone van de baden zelf gewerkt. Er komt in het midden van het zwembad een grote stelling om de sturing van de rookkoepels te vernieuwen en om de ventilatiekanalen grondig te reinigen. Alle baden worden ook geleegd en grondig gepoetst. Tegelijkertijd worden kleinere onderhoudswerken uitgevoerd.

Troeven van kindvriendelijk recreatiebad nog meer uitspelen

Een deel van het recreatiebad wordt ook vernieuwd. “De geurbaden waren vaak defect en aan vervanging toe”, zegt schepen Lieven Huys. “Bovendien merken we dat veel gezinnen met erg jonge kinderen bewust naar ons recreatiebad komen. We willen daarop inspelen door nog meer speelruimte te voorzien voor de allerjongsten.” Dus gaan de geur- en stoombaden eruit en komen er in de plaats recreatieve speelelementen. De gemeente investeert in deze werken 80.000 euro. Tijdens de sluitingsperiode worden de grootste werken uitgevoerd. In de loop van oktober volgt de installatie van de recreatieve elementen zelf. De plaatsing vraagt geen extra sluiting van het recreatiebad.

20 jaar de Alk

Zonder onvoorziene omstandigheden worden alle werken ten laatste op zondag 4 oktober 2020 afgerond en heropent recreatiebad de Alk op maandag 5 oktober de deuren voor het publiek. “Dat is meteen ook de start van ons feestjaar met allerhande acties en activiteiten”, sluit schepen Lieven Huys af. “20 jaar recreatiebad de Alk, laten we niet zomaar passeren. 

Gepubliceerd op  di 25 aug 2020