Gemeente Wingene

Reisplannen? Vraag tijdig de Kids-ID aan!

Het aanmaken van de Kids-ID duurt drie tot vier weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor je op reis vertrekt.

Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, beginnen we weer te dromen over reizen. Van zodra reizen terug kan, verwachten we een stormloop voor de Kids-ID’s.

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar. De Kids-ID is niet verplicht voor reizen in België, maar wel voor reizen naar het buitenland.

Doe tijdig de aanvraag

Het aanmaken van de Kids-ID duurt drie tot vier weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor je op reis vertrekt. Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure. Deze procedure brengt extra kosten met zich mee. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met de Dienst Publieks- en Burgerzaken. 

Prijs

Wanneer je de normale procedure volgt kost een Kids-ID 6,60 euro.

Voor spoedprocedures gelden volgende tarieven:

  • voor levering binnen twee dagen: 89,90 euro
  • voor levering de dag erna (extreme spoed + zelf af te halen bij FOD binnenlandse zaken in Brussel): 121,40 euro

Meer informatie over de procedure, de voorwaarden en wat je moet meebrengen, lees je hier!

Nieuw jasje voor Kids-ID

Extra weetje is dat de Kids-ID vanaf deze maand in het nieuw zit (zie foto’s). Zo heeft de nieuwe kaart een andere kleur en is ze, net als de elektronische identiteitskaart (e-ID), gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal garandeert een langere levensduur van de kaart en maakt het mogelijk om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren. De lay-out komt bijna volledig overeen met die van de e-ID die begin 2020 al vernieuwd werd.

Het huidige model van Kids-ID blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam …

Gepubliceerd op  vr 07 mei 2021