Gemeente Wingene

Rookmelders vanaf 1 januari verplicht in elke woning

Vind je een rookmelder overbodige luxe die bovendien een irritant geluid maakt? Hoog tijd om daar nog eens over na te denken! Als je bij brand de kans krijgt om jezelf en jouw gezin in veiligheid te brengen, dan klinkt dat irritant geluid gegarandeerd als muziek in de oren!

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden erg groot. Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Sinds 1 januari 2020 zijn ze verplicht in elke woning, appartement of studio.

Registreer jouw rookmelders en win! 

Heb je al rookmelders hangen in je woning of heb je ze net opgehangen? Registreer ze dan voor eind 2019 op deze website en maak kans op een Beats headphone of een Spotify Premium maandabonnement.

Waar plaats je rookmelders het best?

Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten. Ga dus even na wat jouw kortste vluchtweg is. Om wettelijk in orde te zijn, moet jouw woning op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. Daarnaast moet er ook in kelders en zolders, die rechtstreeks toegankelijk zijn, een rookmelder hangen. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin een technische installatie staat.

Zo kies je de beste rookmelder

Er zijn een aantal voorwaarden waar een rookmelder aan moet voldoen:

  • De rookmelder is CE-gemarkeerd en voldoet aan de norm NBN EN 14604. Je kan deze gegevens op de verpakking terugvinden.
  • Zowel een rookmelder met een vervangbare batterij als eentje met een niet-vervangbare batterij komen in aanmerking. Brandexperts raden het model aan met een niet-vervangbare batterij en een levensduur van tien jaar.
  • Kies voor een toestel met een testknop en test jouw rookmelder minstens een keer per maand op een vast tijdstip, bijvoorbeeld de eerste donderdag van elke maand.
Gepubliceerd op  di 10 dec 2019