Rookvrije Plaatsen

Vanaf 31 december 2024 worden heel wat publieke plaatsen in openbare lucht rook- en dampvrij door een nieuwe wetswijziging. Concreet gaat het over twee belangrijke wijzigingen: 

Rookverbod in openlucht op publiek toegankelijke plaatsen:
- Attractieparken
- Dierentuinen
- Speelterreinen
- Kinderboerderijen
- Sportterreinen

Rookvrije zone van 10 meter aan de in- en uitgangen van:
- Woonzorgcentra, centra voor kortverblijf, rust- en verzorgingstehuizen
- Ziekenhuizen
- Kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang
- Scholen (van basis tot hoger onderwijs, academies voor deeltijds kunstonderwijs)
- Openbare bibliotheken

We willen onze inwoners aanzetten tot een gezond en rookvrij leven en onze jongeren beschermen tegen passief roken en zien roken.

Wat doet de gemeente? 

We brengen op ons eigendom, op de locaties die onder de wetswijziging vallen, affiches of borden van Generatie Rookvrij aan. Bekijk hier het bord en de affiche van Generatie Rookvrij. Op de borden van de speelterreinen wordt een pictogram van het rookverbod en een verwijzing naar de wetswijziging toegevoegd. 

We breiden het rookverbod verder uit naar het gemeentehuis in Wingene en Ruiselede, twee gebouwen met voorbeeldfunctie. Ook hier plaatsen we borden van Generatie Rookvrij.

Tijdslijn plaatsing signalisatie

  • Fase 1: verwijderen/verplaatsen peukenrecipiënten
  • Fase 2: plaatsing signalisatie publiek toegankelijke plaatsen in openlucht
  • Fase 3: plaatsing signalisatie locaties met 10m perimeter

Hoe zorg je als privé-organisatie dat je in orde bent met de wetgeving? 

Op de rookvrije plaatsen en zones aan de in- en uitgang moet duidelijk aangeduid worden dat er niet gerookt mag worden.  

Het wordt ten sterkste aanbevolen om het signalisatiemateriaal met een verwijzing naar de wet te gebruiken, want dit maakt het voor bezoekers duidelijk dat zij zich op een wettelijk rookvrij terrein bevinden. Gebruik volgende tekst: “conform de wet van 22 december 2009 betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook is ons terrein rookvrij. Dat wil zeggen dat er op ons terrein nergens mag gerookt worden (met uitzondering van de rookzone).” 

Je kan hiervoor gebruik maken van verbodstekens of rookvrij signalisatiemateriaal. Er zijn verschillende opties. De gemeente biedt eigen signalisatiemateriaal aan (zie onder). Je kan ook het materiaal van Generatie Rookvrij of drukbestanden van FOD Volksgezondheid gebruiken. Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met eigen materiaal.  

Wat biedt de gemeente aan voor privé-organisaties? 

De gemeente biedt een gratis te downloaden affiche aan van Generatie Rookvrij. Deze kan je ophangen bij in- en uitgang van het privéterrein. Klik op de link hieronder om te downloaden.

Download hier jouw gratis affiche:

Rookvrije_zone_affiche A3_LR.pdf349,4 Kb(pdf)

Wil je naast het ophangen van een affiche ook een signalisatiebord van Generatie Rookvrij aanbrengen, dan kan je deze zelf bestellen via de webshop van Generatie Rookvrij. Klik op de link hieronder om naar de webshop te gaan. De prijs van één bord is 60 euro excl. BTW, zonder bijhorende paal. Wil je meer weten over Generatie Rookvrij? Surf naar de website: Generatie Rookvrij

Webshop Generatie Rookvrij

Wat kan je doen om de naleving te verbeteren? 

Communiceer naar je leden, ouders, bezoekers over het rookverbod en wat er van hen verwacht wordt. Daarvoor kan je volgende voorbeeldbrieven gebruiken: 

Wat gebeurt er als je de wetgeving niet naleeft?

De controleurs van de inspectiedienst consumptieproducten van de FOD Volksgezondheid zijn verantwoordelijk voor het opsporen van de inbreuken op het rookverbod. Ook de politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de wet. Bij inbreuk op het rookverbod kunnen zowel uitbaters als rokers een geldboete krijgen van 208 tot 8000 euro.

Heb je nog vragen? 

Bij verdere vragen, mail naar vrijetijdspunt@wingene.be of bel naar 051 65 04 40. 

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft een FAQ online geplaatst die een antwoord biedt op de voornaamste vragen. Ook Het Vlaams Instituut Gezond Leven biedt een FAQ aan waar relevante vragen en antwoorden voor jouw organisatie terug vindt.