Gemeente Wingene

Sabam en billijke vergoeding

Licentie voor het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken,… 

Bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers... moet je een vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht betalen.

Je doet dit door minstens tien dagen voor de activiteit een aanvraag tot toelating in te dienen bij UNISONO.

Het te betalen bedrag hangt af van het soort evenement en parameters zoals de inkomprijs en de oppervlakte van de feestruimte. In ruil krijg je een licentie waarmee je vrij gebruik kan maken van hun repertoire.

Huur je een zaal van de gemeente? De licentie is niet inbegrepen bij de huur van de zaal. Je brengt deze aanvraag zelf in orde. 

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding is de vergoeding die je moet betalen voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten. De tarieven voor de billijke vergoeding worden berekend op basis van een aantal parameters zoals aard van de ruimte (winkel, cultureel centrum, …), aantal m² van de ruimte, de aard van de activiteit (met of zonder drankaanbod, met of zonder dansgelegenheid, …).

Je doet dit door minstens vijf dagen voor de activiteit een aanvraag tot toelating in te dienen bij UNISONO.

Huur je een zaal van de gemeente? Bij de meeste zalen is de billijke vergoeding al in orde gebracht. Op de online reservatietool staat er telkens vermeld of dit het geval is. 

Bekijk hier de online reservatietool