Gemeente Wingene

Sabam en billijke vergoeding

Sabam

Bij gebruik van of laten horen of zien van werken van muzikanten, schrijvers, filmmakers... moet je een vergoeding voor publiek uitvoeringsrecht betalen.

Je doet dit door minstens tien dagen voor de activiteit een aanvraag tot toelating in te dienen bij Sabam.

Het te betalen bedrag hangt af van het soort evenement en parameters zoals de inkomprijs en de oppervlakte van de feestruimte. In ruil krijg je een licentie waarmee je vrij gebruik kan maken van hun repertoire.

Huur je een zaal van de gemeente? Sabam is niet inbegrepen bij de huur van de zaal. Je brengt deze aanvraag zelf in orde. 

Billijke vergoeding

De billijke vergoeding is de vergoeding die je moet betalen voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten. De tarieven voor de billijke vergoeding worden berekend op basis van een aantal parameters zoals aard van de ruimte (winkel, cultureel centrum, …), aantal m² van de ruimte, de aard van de activiteit (met of zonder drankaanbod, met of zonder dansgelegenheid, …).

Je doet dit door minstens vijf dagen voor de activiteit een aanvraag tot toelating in te dienen bij de billijke vergoeding.

Huur je een zaal van de gemeente? Bij de meeste zalen is de billijke vergoeding al in orde gebracht. Je kan dit per zaal nakijken op deze pagina