Gemeente Wingene

Schrijf je in op de reservelijst

Vanaf dinsdag 6 april kan elke meerderjarige zich inschrijven op de reservelijst om last minute te worden opgeroepen als er overschotten zijn in het vaccinatiecentrum.

Hoe kan ik mij registreren?

Via het digitale platform qvax.be kan iedereen zich opgeven om op de centrale reservelijst te staan. Je schrijft in met je rijksregisternummer (e-ID bij de hand houden dus), je selecteert je vaccinatiecentrum en geeft je beschikbaarheden door voor de volgende week (welke dagen of dagdelen voor de komende zeven dagen).

Ofwel geef je bij het einde van elke week nieuwe beschikbare momenten mee, ofwel vraag je het systeem om die automatisch te herhalen. Je kan de gegevens voortdurend aanpassen naargelang je beschikbaarheid.

Is het verplicht?

Registreren op de centrale reservelijst is niet verplicht

Voor wie is het NIET bedoeld?

Voor wie al een uitnodiging met een vaccinatiecode kreeg of jonger dan 18 jaar is.

Wanneer ben ik dan aan de beurt?

Dat is moeilijk te voorspellen want het hangt af van de overschotten in ons vaccinatiecentrum. Elke vaccinatiedag zijn er een paar dosissen over die niet gebruikt zijn omwille van last-minute annuleringen of mensen die niet komen opdagen.

Om geen vaccins verloren te laten gaan, kan het centrum op het einde van de dag mensen op de reservelijst oproepen via e-mail, telefoon of sms (die gegevens geef je door bij registratie op de lijst). Bedoeling is dat de opgeroepen mensen dan heel snel naar Vaccinatiecentrum Tielt kunnen komen voor hun inenting.

In welke volgorde wordt men dan opgeroepen?

Alleen kandidaten binnen de doelgroep (leeftijdscategorie) die op dat moment aan de beurt is, zullen worden opgeroepen. De volgorde volgens leeftijd blijft gehandhaafd. Het is dus zeker niet zo dat je via de reservelijst mensen kan voorsteken; jongere mensen hoeven zich dus echt niet te haasten om zich te registreren op die lijst.

Het is ook niet zo dat wie eerst registreert op de lijst ook het eerst aan de beurt komt.

Word ik ook echt sneller gevaccineerd als ik me registreer?

Niet noodzakelijk. Dat is immers moeilijk vooraf in te schatten, gezien alles afhangt van het dagoverschot in ons vaccinatiecentrum. Op vandaag is het aantal restvaccins bij ons gelimiteerd en zal de reservelijst dus eerder beperkt worden aangesproken. Wel wordt verwacht dat er meer reservekandidaten zullen worden aangesproken van zodra de vaccinleveringen helemaal op kruissnelheid zitten en de vaccinatiecentra op volle toeren zullen draaien.

Wat als ik niet snel genoeg kan langskomen als ik gebeld word?

Als je niet tijdig reageert op de oproep (het systeem werkt via een aftelklok; je moet binnen het halfuur reageren als je wordt gecontacteerd), wordt je prik aan iemand anders gegeven. Je verliest je plaats op de lijst niet, maar moet wel opnieuw je beschikbare momenten opgeven.

Ook als je één of een paar keer zo’n last-minute uitnodiging afwijst, krijg je nog altijd een gewone uitnodiging conform de officiële procedure en volgens de volgorde die het vaccinatiecentrum moet hanteren.

Krijg ik nog een officiële uitnodiging als ik me inschrijf op de reservelijst?

Ja, een registratie op de centrale reservelijst heeft geen gevolgen voor de ‘gewone’ uitnodiging op naam. Mogelijk krijg je die zelfs eerder en vervalt dus je plaats op de wachtlijst.

Mag ik mijn officiële uitnodiging doorgeven als ik via de reservelijst eerder gevaccineerd word?

Neen, het vaccin is strikt persoonlijk.