Gemeente Wingene

Sint-Jan in 't nieuw

Sint-Jan onderging een metamorfose. Na meer dan twee jaar zijn de ingrijpende wegenis-, riolerings- en omgevingswerken in het dorp, op enkele kleinere werken na, klaar. Een nieuwe en groenere aanblik van het centrum en een leefbaar en veilig dorpshart zijn het resultaat.

Foto's: © Fotograaf Florian 

Intense samenwerking

In het voorjaar van 2018 gingen de werken in Sint-Jan van start. Heel wat partners sloegen hiervoor de handen in elkaar. Voor de werken in de centrumstraten werkte de gemeente nauw samen met Aquafin NV, voor de trage verbindingen zoals een nieuwe doorsteek naar de basisschool en een wandelpad rond de begraafplaats zat de Vlaamse Landmaatschappij mee aan tafel. Via het programma ‘Europa investeert in het platteland’ van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling was er bovendien financiële steun van het Platteland Plus-fonds.

Zuiver water en nieuwe bomen

De dorpskernvernieuwing is in totaal goed voor liefst 2,8 miljoen euro aan investeringen. Twee nieuwe pompstations leiden voortaan het vuile water via de collector in de Ruiseledesteenweg naar het zuiveringsstation in de Heremeersstraat. De regenwaterafvoer werd vernieuwd. Roestwater en drukproblemen zouden dankzij een door De Watergroep vernieuwde waterleiding van de baan moeten zijn. “Bovengronds werden de centrumstraten en het dorpsplein volledig heringericht met onder andere ruimte voor een 40-tal parkeerplaatsen, waarvan er 30 groen ingericht werden”, vertelt schepen Hedwig Kerckhove. “Ook 73 nieuwe bomen zorgen daarnaast voor veel groen in het dorp. De bomenlaan in de Balgerhoekstraat en de dreef naar de begraafplaats springen daarbij in het oog.”

Toekomst

“Het resultaat van de werken mag er zeker zijn. Ook in de toekomst blijven we verder bouwen aan sterke, veilige en leefbare dorpskernen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove. “Tijdens de zomer werd hier nog een nieuw petanqueterrein geopend en de toekomst brengt in Sint-Jan nog een ondergrondse glascontainer, een elektrisch laadpunt, een nieuw bushokje met bijhorende fietsenstalling, een trage doorsteek tussen de Leendreef en de Predikherenstraat en de uitvoering van het fietspad tussen De Beer en Ruiselede.”

Feest!

Op vrijdagavond 9 oktober vieren de inwoners samen het einde van de werken. “We willen hen, in samenwerking met het Bewonersplatform, bedanken voor het geduld en het begrip tijdens deze ingrijpende werken en samen klinken op de toekomst van dit mooie, landelijke dorp”, besluit schepen Hedwig Kerckhove.

Gepubliceerd op  do 08 okt 2020