Gemeente Wingene

Smileycampagne

Sinds maandag 23 november kan je in het straatbeeld van Wingene en op sociale media verschillende smileys terugvinden. De smileys maken deel uit van een campagne van Team Jeugd, Huis van het Kind en de Jeugdraad om hulpverleningsorganisaties voor kinderen en jongeren kenbaarder te maken en aan te tonen dat het oké is om te praten over welzijnsklachten.

De smileys zullen nog enkele maanden in het straatbeeld van onze gemeente opduiken.

WAAROM?

2020 was een moeilijk jaar voor onze jongeren en dat is ook zichtbaar bij hulpverleningsorganisaties. Die krijgen een nooit geziene piek van welzijnsklachten en/of vragen binnen van kinderen en jongeren. Dat is ook meer dan normaal gezien deze moeilijke periode. We willen tonen dat we er zijn voor onze jongeren en hun klachten begrijpen.

Doel van de nieuwe campagne is enerzijds het bespreekbaar maken van vragen, problemen of klachten. Durf erover praten! Anderzijds is de missie geslaagd wanneer jongeren de weg kennen naar hulpverleningsorganisaties, die aangekaart worden via de smileys.

SMILEYS?

Tijdens de campagne wordt gebruikgemaakt van twaalf smileys, die elk een onderwerp bespreekbaar willen stellen. Kan je je herkennen in een van deze uitspraken en heb je nood aan een babbel? Raap je moed bijeen en durf je verhaal te vertellen aan onderstaande organisaties, of ga te raad bij een vriend of familielid.

Alle smileys van de smileycampagne kan je onderaan deze pagina vinden, alsook de smiley-bingo. 

WELZIJNSKLACHTEN?

Voel je je niet goed in je vel? Misschien kunnen deze organisaties opgelijst je wel helpen:

Awel vzw. is de telefonische- en online hulplijn voor kinderen en jongeren in Nederlandstalig België. Tot 17 mei 2012 was de hulplijn bekend als de Kinder- en Jongerentelefoon (KJT). Awel is bereikbaar via chat, e-mail, telefoon en een forum. Bellen kan op het nummer 102. Chatten kan je hier.

Het Jongerenadviescentrum (JAC) helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen op verschillende levensdomeinen. JAC heeft een chat die open is van maandag tot en met vrijdag van 13u tot 19u. Via de site kan je een contactformulier terug vinden om per mail te versturen, ze zijn ook bereikbaar via telefoon op 051 40 09 99. Chat hier.

WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam is WAT WAT het referentiepunt voor jongeren met vragen. Neem hier een kijkje.

NOK NOK is een website opgericht voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. De website is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en biedt informatie omtrent verscheidene topics. Neem hier een kijkje.

Zelfmoordlijn 1813 komt uit van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Denk je soms aan zelfmoord of heb je concrete plannen? Contacteer de zelfmoordlijn of praat met een familielid/vriend. Chat hier.

Tejo vzw. is een organisatie die therapeutische begeleiding aanbiedt voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Tejo leunt op vrijwilligers met een professionele ervaring. Jongeren kunnen anoniem langsgaan in een van de vele Tejo- locaties in België. Neem hier een kijkje.

Checkjezelf is een website van de Vlaamse overheid opgericht door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het geeft concrete tips, verzorgt informatie en laat iemand inzien dat hij eigenlijk niet zo oké is. Check hier jezelf.

1712.be is een professionele hulplijn voor vragen rond geweld, misbruik en kindermishandeling. Gaat uit van het CAW, Vlaamse overheid, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) en het online platform watwat. Chat hier.

nupraatikerover.be is een website waar jongeren online kunnen chatten en informatie vergaren, specifiek over thema’s rond seksueel overschrijdend gedrag. Het is gericht naar zowel jong als oud. Deze website is opgericht door het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Chat hier.

Kan je de stap niet zetten tot het bereiken van deze organisaties? Praat erover met vrienden/familieleden! De jeugdcoach van onze gemeente is ook steeds bereikbaar via jeugd@wingene.be

BINGO!

Vind jij alle smileys terug die in deze campagne getoond worden? Ga op pad en zoek waar ze hangen! Je kan een foto van de bingo of een foto met een smiley doorsturen naar jeugd@wingene.be 

De Smiley Bingo vind je hier. 

ZELF EEN SMILEY HANGEN?

Je kan onze actie ook steunen en zelf een smiley aan je raam hangen. Daar zijn we je zeker dankbaar voor! Ben je overtuigd dat jouw raam een ideale plaats is om een echte smileysticker op te bevestigen? Laat het ons weten en misschien komen we wel eens bij jou langs..

Alle Smileys vind je hier. Je kan ze allemaal afprinten of enkel diegene die je wilt ophangen. Je kan ze ook uitknippen op de rode lijn.