Gemeente Wingene

Sociaal huis in Wingene zet in op preventieve en structurele hulp voor iedereen die het moeilijk heeft tijdens coronacrisis

Het sociaal huis in Wingene wil er meer dan ooit zijn voor iedereen die het momenteel moeilijk heeft. “De coronacrisis heeft onze doelgroep ongetwijfeld ruimer gemaakt, maar er is nog een zekere drempelvrees om hier daadwerkelijk aan te kloppen”, zegt Tom Braet, schepen van Welzijn.

Wingene haalde onlangs nog de beste score op de armoedebarometer, maar de gemeente wil daarom niet zomaar op haar lauweren rusten. “Er zaten al heel wat sociale steunmaatregelen in ons 100-puntenplan. Maar we willen ook op lange termijn de vinger aan de pols blijven houden”, benadrukt schepen Tom Braet. De kracht van ons beleid is net dat we armoede in onze gemeente zo preventief mogelijk aanpakken. De coronacrisis heeft veel slachtoffers gemaakt op financieel, psychologisch en sociaal vlak. En bij verschillende doelgroepen zoals tijdelijk werklozen, zelfstandigen, artiesten, flexijobs … We willen hen oproepen om hulp te vragen wanneer dat nodig is en niet te wachten tot het te laat is.”

Balancerend op de rand

De gemeente ontvangt zowel van Vlaanderen als van de federale overheid financiële steun om de doelgroepen die het moeilijk hebben zo goed mogelijk te ondersteunen. “Gezinnen die door de coronacrisis financieel verlies lijden, kunnen bij ons aankloppen voor bijvoorbeeld de aankoop van een laptop voor studerende kinderen of de betaling van energiefacturen”, vervolgt schepen Tom Braet. Daarnaast worden er ook consumptiebonnen verdeeld onder verschillende doelgroepen waarbij er een hoger risico is op armoede. “We willen ook bewust diegenen die balanceren op de rand van de armoedegrens vooruit helpen.” De consumptiebonnen kunnen gebruikt worden bij de lokale handelaars in de gemeente. “Deze maatregel ondersteunt dus zowel kwetsbare groepen als onze lokale ondernemers die eveneens een moeilijke periode kennen.”

Van basishygiënepakketten tot verhogen digitale vaardigheden

Het sociaal huis voorziet ook basishygiënepakketten met chirurgische mondmaskers en handgel voor cliënten in budgetbeheer. “Het is van essentieel belang dat zij zich ook op lange termijn voldoende kunnen beschermen tegen het virus”, zegt schepen Tom Braet. De voedselbanken van Pittem en Tielt krijgen een bijkomende financiële tegemoetkoming zodat ze extra voedselpakketten kunnen voorzien voor personen die doorverwezen worden. Extra aandacht is er voor langetermijnoplossingen voor kwetsbare gezinnen. Zo wordt het concept van de luierbank, waar burgers ongebruikte luiers kunnen doneren om kwetsbare gezinnen te ondersteunen, beter uitgewerkt en in de kijker gezet. Daarnaast worden de digitale vaardigheden van ouders, in samenwerking met het Centrum voor Basiseducatie, versterkt via de gratis cursus ‘Mee met de e-school van je kind’. “Hiermee willen we de digitale kloof die tijdens de preteachingperiode is blootgelegd, verkleinen.”

Voor wie hulp of een luisterend oor nodig heeft

Wie, bijvoorbeeld sinds corona, financiële druk ervaart of vragen heeft over zijn of haar financiële situatie, kan steeds terecht voor een vrijblijvend gesprek bij de medewerkers van het sociaal huis. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 9 tot 12 uur via 051 61 07 20. Langskomen kan ook in het sociaal huis zelf (Marktplein 5 in Zwevezele), behalve op woensdagvoormiddag. Op woensdagvoormiddag is er tussen 8.30 en 12 uur een zitdag in het gemeentehuis (Oude Bruggestraat 13 in Wingene). 

Gepubliceerd op  wo 07 okt 2020