Gemeente Wingene

Speelimpulsen

Vervelen, moet kunnen, maar liever niet te veel!

Op deze pagina vind je heel wat inspiratie om heel wat leuks te doen.

Speelimpulsen

Op heel wat speelterreinen in onze gemeente vind je een aantal van onderstaande suggesties terug. Deze infoborden geven extra speelimpulsen aan kinderen door hen uit te dagen met opdrachten die ze alleen of met vrienden kunnen uitvoeren op het speelterrein. Deze opdrachten zorgen makkelijk voor verbinding tussen kinderen en ook tussen ouders, zelfs als ze elkaar niet kennen. Kinderen spelen makkelijk met andere kinderen, wij geven hen enkel nog een extra duwtje.

Maak een kabouterdorp!

Ga op zoek naar stokken, grote en kleine takken, stenen, schors, bladeren … alles wat je maar kan vinden. Bouw hiermee een gezellig kabouterdorp voor onze kleine vrienden!

Natuur-darten

Maak in de grond 3 cirkels rond elkaar, elke cirkel heeft verschillende punten. Maak een lijn op 5 meter afstand en gooi elk om de beurt met stenen of takken in de cirkels, degene met de meeste punten wint!

Takkenmikado

Zoek ongeveer 20 takken van dezelfde lengte en dikte, neem ze in je handen en laat ze vallen op de grond. Neem elk om de beurt een takje zonder dat de andere takken bewegen. Raak je de andere takken aan of laat je ze bewegen? Dan is het de beurt aan de volgende speler.

Evenwicht check

Leg zelf een parcours vast. Hou zo lang mogelijk je evenwicht zonder te vallen. Je kan het teleksn een tikkeltje moeilijker maken.

Zintuigtikkertje

De tikker doet zijn ogen dicht en telt tot 10. 1 …2 … De andere spelers kiezen snel een plekje op het speelterrein en blijven muisstil staan … 9 … 10! De tikker gaat met gesloten ogen op zoek naar de anderen en probeert hen te tikken.

Toestel-estafette

Klim vliegensvlug op een toestel en hang er zo lang mogelijk aan. Stippel daarna een route uit en leg hem zo snel mogelijk af. Extra challenge: doe de volledige route in omgekeerde richting!

Schoenenpenalty

Maak een doel of een lijn in het gras en doe je ene schoen uit. Zet minstens 20 stappen achteruit, weg van je doel en probeer je schoen met je ene voet over de lijn of in het doel te gooien!

Natuurbom

Iedereen verzamelt samen 5 verschillende voorwerpen en gaat zitten in een cirkel. Wanneer alle voorwerpen in het midden liggen, gaat 1 speler weg. Dan spreek je samen af welk voorwerp de bom is. De speler die terugkomt neemt één voor één voorwerpen tot hij de bom heeft. Heeft hij de bom te pakken, dan roept iedereen ‘BOEM’! Op aan de volgende.

Toesteltikkertje

Hier speel je tikkertje, maar net wat anders. Iedereen die een toestel vast heeft is ‘veilig’. Wanneer je geen toestel vast hebt, kun je getikt worden. Je mag maar 10 seconden bij hetzelfde toestel blijven staan!

Verborgen voorwerpen

Iedereen zorgt dat ze één voorwerp vast hebben en duiden samen iemand aan die de zoeker is. Daarna telt de zoeker tot 30 met zijn ogen dicht terwijl iedereen zijn voorwerp verstopt. Wissel af en kijk wie alle voorwerpen het snelst vindt!

Dierentikkertje

Voordat je begint te spelen, kiest iedereen een dier. Wanneer iedereen een dier gekozen heeft, duid je een tikker aan. Dan speel je tikkertje, maar je loopt rond zoals het dier dat je gekozen hebt!

Verdedig het fort

Kies eerst welk toestel je wil verdedigen. De ene keer ben je aanvaller, de andere keer verdediger. Je staat elk aan je gekozen toestel en telt af: 3 … 2 … 1…. De aanvaller moet proberen voorbij de verdediger te komen en zijn toestel te tikken. Als de verdediger jou kan tikken, krijgt hij een punt!

Powerschoen

Zorg voor een groot speelveld en duid een middenlijn aan. Iedereen doet zijn schoenen af. Er blijft 1 maar schoen op het veld. Nu kan het spel beginnen! Om een punt te scoren moet je de schoen met één voet naar de kant van de anderen zwaaien. Landt de schoen aan jouw kant? Dan heb je 5 seconden de tijd om hem terug te schieten.

Vlaggenwacht

Kies een voorwerp dat je als vlag zal gebruiken. Bepaal daarna wie de aanvaller en wie de verdediger is. De aanvaller start aan de andere kant van het speelplein en probeert de vlag te nemen. De verdediger blijft op minstens 5 meter van het toestel. Wanneer de verdediger de aanvaller kan tikken begin je opnieuw of wissel je van rol!

Speelplein golf

Kies elk een voorwerp dat je vindt of bij je hebt. Daarna kies je welk toestel jouw basiskamp wordt. Elk om de beurt probeer je van op jouw kamp het toestel van de ander te raken. Je mag ook de voorwerpen van andere gebruiken. Iedere keer dat je een toestel raakt, is één punt.

Kleurenbingo

Bij deze opdracht test je hoe snel je brein werkt! Zoek over heel het speelplein alle kleuren van de regenboog. Deze zijn rood, oranje, groen, geel, blauw en paars! Per keer je van elke kleur iets vindt, heb je een punt!

Varia: Of laat iemand anders telkens een kleur zeggen en zoek zo snel mogelijk het juiste kleur.

Random speeltips

Krijg je niet genoeg van spelen? Hieronder nog een heleboel tips uit het vuistje: 

- maak iets met de Techniekacademie voor thuis
- experimenteer en doe proefjes
- maak stencilart, borstelgrafiti, teken met licht en nog veel meer.
- upgrade je vakantie met UITmetVlieg 
- vraag een liedje aan voor iemand op de radio
- oefen je rekenen en taal
- maak je eigen visueel bord
- maak een zomer-iglo in je tuin van takken en bladeren
- teken met krijt een spel op de stoep
- versla je broer/zus in 'lach je rijk' (of een ander spel die je in huis hebt)
- maak zelf instrumenten uit afval
- neem stekjes van je mama haar planten en groei baby-plantjes
- maak een kasteel van een grote kartonnen doos
- bouw een dominobaan
- bouw een knikkerbaan uit WC-rolletjes
- maak een vlog of schrijf een blog
- ruim je kamer op basket-style
- schrijf een gedichtje
- doe een fotoshoot met je broer/zus of gewoon met de zelfontspanner
- zing een virtuele karaoke 
- probeer een nieuwe haarstijl
- leer programmeren
- doe aan bloemschikken
- stofzuig je mama's/papa's auto
- lees online boeken
- speel online spelletjes via spele of funnygames
- proef eens van de online jeugdbeweging
- verzin zelf een leuke tiktok challenge
- maak een leuke fotozoektocht

Er zijn ook heel wat websites met speeltips:

De speelbank, spelendatabank Chiro, spelendatabank Scouts, spelendatabank KLJ, het spellenlab, speelideeën VDS, de spelensite, spelfiches, streetsmart,...

Pret Kadet Challenges

Er is natuurlijk niet op elk moment speelpleinwerking, maar je kan alvast al deze leuke doe opdrachten thuis uitvoeren. 

Deze challenges zijn al de wereld in gestuurd: 

1. Maak je eigen t-shirt!

2. Bouw een kamp in je kot!

3. Doe je gekste party outfit aan!

4. Ga op insectenjacht?

5. Neem een gekke foto uit de lucht!

6. Toon je Lego Master skills!

7. Foto swap: vervang ongezien een foto bij je thuis en wacht tot je ouders reageren. 

Alle filmpjes en foto's kun je bekijken op FB. Zet er gerust ook die van jou bij!

Ook in het Pret Kadet 'doe-boek' vind je een @home-versie van heel wat activiteiten. Het 'doe-boek' is een brochure met allerlei opdrachten, spelletjes, ideetjes en recepten om er een nog leukeren vakantie van te maken.

Klik hier om het Pretkadet 'doe-boek' te downloaden

Elke dag is Buitenspeeldag! 

De Buitenspeeldag is er jammer genoeg slechts 1 keer op een jaar. Maar buiten spelen kun je natuurlijk het ganse jaar. Hier alvast wat suggesties: 

  1. Lanceer een vlieger, waterraket, parachute of papieren vliegtuig
  2. Verkleed je in iemand bekend of iemand die je mist en laat het die persoon weten
  3. Maak een spectaculair parcours in je tuin
  4. Ontwikkel een machine, knikkerbaan of reuzedomino parcours
  5. Speel huis-, tuin- en keukenwaterspelletjes
  6. Schommel, hang, spring, glij of klim er op los
  7. Ga kamperen in eigen tuin of huis
  8. Zaai of plant iets in je eigen mini-moestuin
  9. Maak een kunstwerk of maak muziek met groenten of afval
  10. Doe eens gek, gewoon zot of probeer eens een nieuwe haarstijl

Bovenal: amuseer je rot en blijf buiten spelen! 

Inspiratiebord

Vervelen? Daar doen we in Wingene niet aan mee! Team Jeugd verzamelde een heleboel inspiratie op een superfijn Pinterest-bord.

Bekijk hier ons inspiratiebord verveel-me-nietje