Gemeente Wingene

Speelplezier gegarandeerd nu speelgroen in Zwevezele steeds meer vorm krijgt

Op zaterdag 29 februari 2020 sloegen enkele leden van de Wingense milieuraad en de Kleine Torenvalk de handen in elkaar om het stukje speelnatuur naast het sportpark in Zwevezele verder in te richten. Met wilgentenen bouwden ze een onthaalpoort, een wilgentunnel en een wilgenhut.

Enkele jaren geleden deed de milieuraad het voorstel om een aangrenzend perceel van 0,5 hectare, dat vroeger als gemeentelijk gronddepot werd gebruikt, in te richten als avontuurlijke speelnatuur. “Het is een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief dat van onderuit is gegroeid. Het zijn de verenigingen en de burgers zelf die samen met de gemeente en de milieuraad de inrichting en de ontwikkeling van het perceel hebben bepaald”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat, Duurzaamheid en Participatie.


In 2016 en 2017 werden de eerste stappen op het terrein gezet. Buurtbewoners, leden van de milieuraad, de Chiro en de natuurvereniging de Kleine Torenvalk begonnen tijdens de Dag van de Natuur met het beplanten van het terrein. “Om bijen en vlinders alle kansen te geven werd het terrein ingezaaid met bloemenmengsels. Intussen is het perceel ook voorzien van verschillende natuurlijke speelprikkels zoals boomstammetjes, zwerfkeien, speelbosjes, tunneltjes en een zitarena.”

Wilgenconstructies als fantasieprikkels

Afgelopen zaterdag gingen enkele leden van de Wingense milieuraad en de natuurvereniging de Kleine Torenvalk aan de slag met wilgentenen. Ze weefden de takken van een knotwilg in elkaar tot een toegangspoort. De poort staat via de wilgentunnel in contact met de wilgenhut. De constructies zijn ‘levende bouwwerken’ met een speels effect. “Vrij spelen in een natuurlijke omgeving is van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van kinderen in alle leeftijdsgroepen. Natuur prikkelt, daagt uit en geeft hen de kans om hun fantasie de vrije loop te laten.¬†Daarnaast worden ze onbewust gestimuleerd om te bewegen.¬†Ik doe met plezier een oproep aan alle gezinnen en jeugdverenigingen om dit perceel speelnatuur in onze gemeente te ontdekken”, zegt Lieven Huys, schepen van Jeugd, Sport en Cultuur.

Gepubliceerd op  di 03 mrt 2020