Gemeente Wingene

Start restauratiewerken kapel en calvariekruis in Sint-Pietersveld

Op dinsdag 23 april 2019 start de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met de restauratie van de veldkapel en het calvariekruis in Sint-Pietersveld. De kapel en het kruis staan bij het kruispunt van de Bruggesteenweg en de Maria-Aalterstraat. Onze gemeente draagt als eigenaar van de kapel financieel bij.

Aannemer A2Z Renovatie uit Zedelgem zal het interieur en de buitenkant van de kapel en het calvariekruis restaureren, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij. In de kapel worden het plafond en het pleisterwerk vernieuwd, komt er een nieuw altaarblad en krijgen de houten banken een onderhoudsbeurt. 

De kapel werd voor het eerst in geschriften vermeld halverwege de 18e eeuw. Het was een “koortskapel”: volgens een oud volksgebruik hing men linten op in de lindebomen die een “ommegang” vormden rond de kapel. Men dacht zo de koorts van zieken te doen ophouden. Anno 2019 is de kapel nog steeds permanent toegankelijk.

Geen hinder

Voor de restauratie van de kapel en het kruis zijn 65 werkdagen voorzien. De site ligt op knooppunt 68 van het drukbezochte wandelnetwerk Bulskampveld. Er wordt weinig of geen hinder verwacht voor wandelaars, weggebruikers of omwonenden.

De kapel ligt in het beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld. Daardoor kan een deel van de restauratie betaald worden met een premie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Een ander deel wordt betaald via het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs van de VLM. Onze gemeente draagt als eigenaar van de kapel ook financieel bij. De totale kostprijs van de restauratie is € 47.952 euro.

Meer informatie over het project kan je terugvinden op de website van de VLM.

 

Gepubliceerd op  di 23 apr 2019