Vredesbomen en struikelstenen zijn eenvoudige, maar tegelijkertijd ook krachtige symbolen die heden met verleden linken. Ze blijven herinneren aan onze collectieve geschiedenis en zijn een inspiratiebron voor een toekomst van vrede en verdraagzaamheid. De werkgroep Wingene Bevrijd streeft ernaar om voor eind 2025, 80 vredesbomen te planten als symbolische uiting van verbondenheid, vrede en hoop. Elk van deze bomen vertegenwoordigt een jaar van bevrijding en dient als blijvende herinnering aan de wens voor een wereld zonder conflict.
Tegelijkertijd zullen er struikelstenen geplaatst worden. Dit zijn kleine gedenktekens die de namen dragen van lokale helden die hun leven waagden voor vrijheid en gerechtigheid. Met dit project sluiten we aan bij het symbolisch kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Sinds de eerste steenlegging in Duitsland in 1995, liggen er in Europa nu al meer dan 90.000 steentjes verspreid over meer dan 25 landen.
Wingene wenst een struikelsteen voor André Debaene uit de Lichterveldestraat 47 in Zwevezele en ook voor Alfons Decuypere uit Wingene.
Alfons Decuypere
Op 8 september 1945 werd tijdens de eucharistieviering ter viering van het eerste jaar van bevrijding een aangrijpende foto van Alfons Decuypere uitgedeeld. Op de voorgrond was de jongeman te zien, met een gewicht van 85 kg, gekleed in zijn soldatenuniform uit 1940. Op de achtergrond stond een foto van hem, slechts twee maanden na zijn vrijlating uit het concentratiekamp van Neuengamme, waar hij slechts 36 kg woog.
Alfons was een vooraanstaand leider van de Weerstandsgroep A.B. in Wingene en later in Aartrijke, waar hij ondergedoken zat. Hij werd op 10 augustus 1944 gearresteerd. Bij de bevrijding bevond hij zich in een erbarmelijke toestand en werd hij eerst twee maanden lang in het ziekenhuis verzorgd. Bij zijn terugkeer naar huis op 26 juni 1945 woog hij slechts 47 kg.
André Debaene
Op 3 september 1945 worden André Debaene en zijn schoonbroer Albert Casaert, afkomstig uit Tielt en de echtgenoot van Margaretha Debaene, herdacht te Zwevezele. Ze waren beide actieve verzetsleden van de inlichtingendienst Luc-Marc. Op 22 juli 1944 werden ze gearresteerd en uiteindelijk naar het concentratiekamp Neuengamme gebracht. Beiden stierven daar aan uitputting en ontbering, met Albert op 3 december 1944 en André op 15 januari 1945.
Op de foto van links naar rechts zijn André Debaene, zijn broer Pierre en Albert Casaert te zien.
Hoewel hun namen misschien vervaagden in de tijd, is het belangrijk om hun offer te eren en hun verhaal te vertellen. Ze stonden op tegen onrecht en gaven hun leven voor een nobele zaak, zonder dat ze ooit de erkenning kregen die ze verdienden. Deze vergeten verzetsstrijders uit Zwevezele en Wingene verdienen het om opnieuw in de picture te worden gezet.