Gemeente Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten.

Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Voortraject

De site van het toekomstige Keizerspark bevindt zich op het huidige Gemeenteplein. Oorspronkelijk omvatte het project zowel de bouw van een nieuw vrijetijdscentrum met theaterzaal, foyer, bar en bibliotheek, als de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis en de herinrichting van de publieke ruimte eromheen. De fors gestegen bouwkosten zorgden ervoor dat het gemeentebestuur eind september 2022 besliste om het project niet te gunnen.

In het najaar van 2022 werden alternatieve scenario’s onder de loep genomen. Begin 2023 werd beslist om prioriteit te geven aan de realisatie van een vrijetijdscentrum met bibliotheek en multifunctionele ruimtes, samen met de vergroening van de omgeving.

Aangepast programma

Burgemeester Lieven Huys: “We namen de nodige tijd om na te denken hoe de doelstellingen van het Keizerspark alsnog gerealiseerd kunnen worden. Het programma van eisen werd kritisch bekeken en zorgt ervoor dat we nu zelf op een lager budget landen dan initieel geraamd bij de start van het project.”

Schepen Brecht Warnez vult aan: “We willen de ruimte maximaal benutten. Het nieuwe vrijetijdscentrum moet voor allerhande activiteiten van de gemeenten en verenigingen een thuis zijn. Een belangrijk aanpassing is de sloop van het parochiaal centrum. Zo bekomen we straks een eigentijds, energiezuinig vrijetijdscentrum en een loketzone die voldoet aan de noden van vandaag. We maken hiermee ook plaats om een groene plek te creëren in het hartje van het centrum.”

De nieuwe studieopdracht omvat een cultuurzaal van 450 m² en een theaterspeelzone op de begane grond. Iets wat logistiek eenvoudiger en goedkoper gerealiseerd kan worden en ook vanuit acteurs terug meer gevraagd wordt. Daarnaast ook een uitschuifbare tribune in plaats van een vaste tribune, wat de zaal polyvalenter maakt in gebruik. Cosy zitruimtes en leeshoeken worden geïntegreerd in andere ruimtes. En er komt een opdeelbare polyvalente ruimte van 200 m².

De renovatie van het huidige gemeentehuis maakt geen deel meer uit van de opdracht, maar de frontoffice (onthaalbalie, themabalies en vergaderruimtes om burgers op afspraak te ontvangen), krijgt wel een plaats in het nieuwe vrijetijdscentrum. Het zorgt ervoor dat vergaderzalen en wachtruimtes gedeeld kunnen worden. Het gebouw waar het gemeentehuis momenteel gevestigd is, zal in de toekomst dienst doen als backoffice voor het gemeentepersoneel van onze nieuwe fusiegemeente. De renovatie van het oude gebouw wordt beperkt tot niet-structurele ingrepen en zal in eigen beheer opgevolgd worden.

Burgemeester Lieven Huys: “We gaan voor een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar verschillende diensten samenkomen.” Schepen Brecht Warnez verduidelijkt: “Kom je in de toekomst een kids-ID ophalen, dan kan je dat combineren met bijvoorbeeld een bezoekje aan de bibliotheek of een activiteit van een vereniging.”

Volgende stappen

Het originele architectenteam Dertien12, Dhooge & Meganck-Ingenieur Architecten blijft, gezien het voortraject, aan boord, en kan nu met dit nieuwe eisenpakket aan de slag. Eenmaal de ontwerpplannen en technische studies gefinaliseerd zijn, kan een nieuw bestek in de markt gezet worden om vervolgens een aannemer aan te stellen. De streefdatum voor de opstart van de werken is de zomer van 2025.

Het totale budget voor deze nieuwbouw wordt geraamd op 11 miljoen euro, inclusief BTW en erelonen

Gepubliceerd op  ma 27 nov 2023