Gemeente Wingene

Terug naar school in Wingene, iedereen met een gevulde boekentas

Met het begin van het schooljaar staat bij elke ouder dezelfde opdracht in de agenda: het voorzien van nieuwe brooddozen, snackdozen, turnpantoffels, pennen en kaften voor zoon- of dochterlief. Maar niet voor iedereen zijn die aankopen zo vanzelfsprekend.

“Ook in Wingene zijn er heel wat mensen die het financieel niet zo breed hebben en voor wie de start van het schooljaar een financiële kater met zich meebrengt” zegt schepen van Welzijn, Tom Braet. “In het Sociaal Huis, kijken we graag hoe we aan al onze Wingense kinderen een leuke eerste schooldag kunnen geven, met een mooi gevulde boekentas op de rug.”

Inzamelactie Freinetschool De Koorddanser

Voor de zomervakantie ontving het Sociaal Huis van Wingene een schenking van Freinetschool De Koorddanser in Meulebeke. Zij deden een inzamelactie en doneerden zowel nieuwe als gebruikte boekentassen, boterhamdozen, drinkflessen, pennenzakken en turnzakken aan de gemeente. Ook het budget van een geldinzameling, 500 euro, werd aan het Sociaal Huis gedoneerd. De donatie kaderde in de toen massale instroom van Oekraïense gezinnen met kinderen in onze gemeente.

“Ondertussen staan we voor het begin van een nieuw schooljaar en merken we onder onze kwetsbare gezinnen, zowel Wingense als Oekraïense, de nood aan basismateriaal om een goeie start te maken in het kleuterklasje of de lagere school”, zegt schepen van Welzijn Tom Braet. “Onze Oekraïense inwoners krijgen zo de kans om vanaf dag één mee te zijn met hun klasgenootjes.”

Van de gedoneerde materialen maken de maatschappelijk werkers en brugfiguren van het Sociaal Huis basispakketten. Elk pakket bevat een boekentas en turnzak, met daarin een drinkfles, brooddoos. Naargelang de leeftijd en het klasniveau worden deze aangevuld met pennenzakken en kaften. “Niet alle pakketten zijn op 1 september de deur uitgegaan,” vult Tom Braet aan, “want ook doorheen het schooljaar starten kleutertjes en Oekraïense kinderen op.” De nood voor een goed pakket aan basismateriaal blijft dus bestaan.

Wim De Baets, directeur van Freinetschool De Koorddanser is tevreden met dit project: “We zijn blij dat wij hebben kunnen helpen om die eerste schooldag voor velen een stuk onbezorgder te maken. Elk jaar kijk ik weer uit om kinderen met lachende gezichten, en gevulde boekentas, klaar om weer veel bij te leren, aan mijn schoolpoort te zien staan.”

Gepubliceerd op  wo 31 aug 2022