Gemeente Wingene

Tweede golf: steunmaatregelen

Om mogelijke verliezen te compenseren voor getroffen ondernemers, worden er zowel op federaal als Vlaams niveau nieuwe steunmaatregelen gelanceerd.

Op de website van Vlaio is een mooi overzicht te vinden van alle van kracht zijnde maatregelen:

 

 

Vlaams beschermingsmechanisme

De Vlaamse Regering besliste op 13/11/2020 tot aanpassing van een aantal modaliteiten van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020 inzake het Vlaams Beschermingsmechanisme.

Zo wordt de lijst van verplicht gesloten sectoren die steun kunnen genieten sinds sluiting tot 15 november uitgebreid.

Tevens wordt een minimum steunbedrag en bijkomend een maximum steunbedrag voor ondernemingen vanaf 50 werknemers ingevoerd.

Dit Vlaams beschermingsmechanisme kan je aanvragen vanaf 16 november 2020 voor de periode van 1/10/2020 t.e.m. 15/11/2020.

Vanaf januari 2021 kan je dan een aanvraag indienen voor de periode van 16/11/2020 t.e.m. 31/12/2020.

Meer informatie over deze steunmaatregel kan je terugvinden op de website van Vlaio: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/nieuw-vlaams-beschermingsmechanisme 

 

 

Het overbruggingsrecht

  • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het ‘Corona-overbruggingsrecht’ verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583,4. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.228,2.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het ‘Overbruggingsrecht heropstart’ verlengd.
Het overbruggingsrecht kan worden aangevraagd voor de maanden oktober en november, maar kan nog niet worden uitgekeerd omdat de wet nog niet werd gepubliceerd. De maatregel werd verlengd met de maand december. Meer informatie kan je hier lezen in de Subsidiedatabank op de website van Vlaio
 
 

Totaaloverzicht

Het totaaloverzicht van financiële ondersteuningsmogelijkheden kan je hier vinden: https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/heropstart-na-corona/nood-aan-financiele-ademruimte/betalingsverplichtingen 
 

 

Je zaak online? Nu of nooit!

De coronacrisis treft Vlaamse ondernemers uit tal van sectoren erg hard. Het sluiten van winkels heeft een grote impact en zal nog lange tijd zijn sporen nalaten. Om je klanten nog te kunnen bereiken, moet je zaak online sterk aanwezig zijn. In 5 webinars wil VLAIO je inspireren om niet bij de pakken neer te zitten, en nu je online aanwezigheid te boosten! 

Je hebt een mooie etalage, vriendelijk klantenonthaal en een goede service. Jouw speciaalzaak draagt bij aan een divers lokaal aanbod, een levendige stadskern en de kwaliteit van het leven in jouw stad of gemeente. Daar zijn we je dankbaar voor. Maar nu heel wat winkels verplicht voor een 2de keer gesloten zijn, kan je jouw klanten alleen online nog bereiken. Ook in de toekomst zal online verkoop steeds meer de norm worden. Hoog tijd dus om dit verkoopskanaal te omarmen en toe te voegen aan jouw klantgerichte dienstverlening!

De Vlaamse overheid wil je graag ondersteunen bij de transformatie naar digitale verkoop. Dit inhaalprogramma - bestaande uit een reeks gratis webinars - is speciaal ontworpen om van jouw fysieke winkel ook een virtuele winkel te maken. 

In 5 boeiende, laagdrempelige sessies ontdek je tal van tips over starten met verkoop via internet, digitale strategie en virtuele communicatie met je klanten. Ook krijg je steeds de kans om je vragen rechtstreeks aan experten van Mex United te stellen, ook na het uitzenden van de webinars. Kortom, alles om jouw zaak praktisch klaar te stomen voor de toekomst, want online gaat nooit meer weg!

Ontdek dit boeiend aanbod hier: https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/jouw-bedrijf-tijdens-corona/versteviging-van-de-bedrijfsvoering/je-zaak-online