Gemeente Wingene

UPDATE 27 maart: De huidige maatregelen worden verlengd tot en met 19 april

De federale regering maakte, samen met wetenschappers en experts, een grondige evaluatie van de huidige maatregelen en besliste vervolgens om ze alvast te verlengen tot en met 19 april. Later volgt een nieuwe evaluatie en kunnen ze opnieuw verlengd worden, tot en met 3 mei.

Het is volgens experts nog veel te vroeg om te zeggen dat de epidemie onder controle is. Daarom mogen de huidige inspanningen zeker niet afgezwakt worden. Dit zou immers zware gevolgen kunnen hebben. 

De huidige maatregelen worden aangehouden en worden dus niet verstrengd (zo komt er bijvoorbeeld geen perimeter voor bewegingsactiviteiten in open lucht). Sommige maatregelen werden wel verder verduidelijkt of aangevuld. De detaillering kan je hieronder per maatregel terugvinden:

  • Het blijf verplicht om zoveel mogelijk thuis te blijven om zo het contact buiten het gezin zoveel mogelijk te vermijden. Uitzonderingen daarop zijn werk en essentiële verplaatsingen (zoals verplaatsingen naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen).
  • Je mag blijven bewegen in de buitenlucht, maar het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om urenlang in een park te blijven zitten. Na de activiteit keer je zo snel mogelijk naar huis terug. Ook een tripje naar de Ardennen of de kust blijft verboden. 
  • Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gesanctioneerd. De boetes kunnen onmiddellijk geïnd worden. 
  • Voor "niet- essentiële bedrijven" blijft telewerken verplicht. Als dit niet mogelijk is, is social distancing de norm. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, worden beboet of moeten sluiten. 
  • Tijdens de paasvakantie wordt er door onze gemeente noodopvang voorzien op alle scholen. 
Gepubliceerd op  vr 27 mrt 2020